Antena 3 CNN Actualitate Criza coronavirus va afecta sistemul de pensii. Avertisment de ultimă oră de la liderii sindicali

Criza coronavirus va afecta sistemul de pensii. Avertisment de ultimă oră de la liderii sindicali

Criza economică provocată de coronavirus se va răsfrânge cel mai puternic asupra sistemului de pensii şi a celui de sănătate, avertizează liderii sindicali. Acestea sunt finanţate acum exclusiv din contribuţii salariale şi transferuri de la bugetul de stat, astfel încât slăbirea pieţei muncii ar putea însemna bani mai puţini pentru pensii şi spitale.

Criza coronavirus va afecta sistemul de pensii. Avertisment de ultimă oră de la liderii sindicali
Sursa foto: Pixabay.com
24 Iun 2020   •   19:20

Singura soluţie la îndemână sunt împrumuturile externe, care descurajează însă investitorii străini. 

„Să vedem ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut locurile de muncă, asta trebuie să fie prioritatea absolută a oricărui Guvern”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Cum creăm cât mai multe locuri de muncă în perioada imediat următoare, ținând cont de faptul că sistemul public de pensii și sistemul public de sănătate contează doar pe contribuțiile salariațiilor. Mediul de afaceri nu mai are de la 1 ianuarie 2019 nicio contribuție... și pe transferurile de la bugetul de stat.

Bani mai puţini pentru pensii şi spitale

Această prăbușire a numărului de contracte din piața muncii duce la o scădere dramatică a veniturilor la fondul public de pensii și fondul public de sănătate. Ambele sunt sub presiune în sensul în care pensiile trebuie plătită lună de lună, iar în sistemul public de sănătate cresc îmbolnăvirile”, a mai spus Dumitru Costin.

„Sistemul are nevoie de bani, care nu pot veni din surse ca salariile. Deci ne împrumutăm mult, datoria externă crește spectaculos”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: pensii spitale dumitru costin
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close