Antena 3 CNN Actualitate CRIZĂ de citostatice pentru leucemie la Târgu Mureş. "Lipsesc cu desăvârşire", anunţă şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular

CRIZĂ de citostatice pentru leucemie la Târgu Mureş. "Lipsesc cu desăvârşire", anunţă şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular

CRIZĂ de citostatice pentru leucemie la Târgu Mureş. "Lipsesc cu desăvârşire", anunţă şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular
Sursa foto: Foto: cancer.gov
14 Feb 2013   •   16:54

Aproximativ opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, a anunţat şeful unităţii medicale, Benedek Istvan, citat de Mediafax.

Istvan, a declarat, joi, că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

"Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am încercat să aducem medicamente din afara ţării, dar nu merge. Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, dar şi la ora actuală lipsesc o serie de medicamente absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu îi ţii în viaţă, ci poţi să-i vindeci. Să fie clar treaba asta pentru toată lumea, dacă ai la dispoziţie condiţii şi medicamente poţi să-l vindeci, altfel îl pierzi pe bolnav. Sunt o serie de medicamente, sunt vreo şapte-opt citostatice de bază - Endoxanul, Bleomicina şi altele care lipsesc cu desăvârşire şi bolnavii încearcă prin rude să facă rost din ţările vecine. La transplant lipsesc Melphalanul şi BCNU, un alt un citostatic absolut necesar, dar care trebuie să-l procure aparţinătorii", a declarat Benedek.
   
El a adăugat că centrul pe care îl conduce semnează pentru plecarea pacienţilor în străinătate, unde tratamentul costă de câteva ori mai mult ca în România.
   
Potrivit datelor oferite de Benedek, la clinică vin, anual, aproximativ de 2.000 de persoane pentru consultaţii, în timp ce aproximativ 800 se internează "de zi" şi 1.200 pentru tratament. De-a lungul timpului, aici au fost vindecaţi de leucemie peste 40 de oameni.
   
El a precizat că, în prezent, aici lucrează trei medici specialişti şi tot atâţia rezidenţi şi că ar fi nevoie de o dublare a numărului acestora.
   
Potrivit lui Benedek, o altă necesitate se referă la activitatea de transplant, mai exact la un registru naţional pentru transplant, în care să se regăsească posibili donatori cu histocompatibilitate făcută, pentru a putea primi celula stem şi de la alte persoane în afara rudelor.



×
Subiecte în articol: citostatice
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close