Antena 3 CNN Actualitate "Preţurile vor creşte în continuare" | Scenariu sumbru dezvăluit de un fost ministru de Finanţe

"Preţurile vor creşte în continuare" | Scenariu sumbru dezvăluit de un fost ministru de Finanţe

"România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea Comisia Europeană să ne spună că trebuie să reducem aceste compensații. Prețurile la energie și gaze nu se vor mai compensa din cauza acestei situații", este avertismentul unui fost ministru de Finanțe care a făcut o serie de predicții sumbre privind crizele la nivel mondial. Iată la ce riscuri poate fi supusă ţara noastră.

"Preţurile vor creşte în continuare" | Scenariu sumbru dezvăluit de un fost ministru de Finanţe
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    24 Iul 2022   •   21:20

Românii sunt îngenunchiați de crizele economice, iar veștile nu sunt deloc bune, spune Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe. Acesta a explicat ce efecte negative pot avea aceste crize asupra românilor.

"E vorba de grija față de aprovizionare cu alimente, teama că prețurile vor crește în primul rând la alimente, dar și la energie și gaze. Și lucrurile nu stau bine, pentru că noi avem de-a face o inflație prin costuri. Importăm foarte mult.

Chiar și ultimele date furnizate de INS ne spun că în continuare mergem pe o creștere economică bazată pe consum stimulat din importuri și noi, de fapt, importăm inflația. Acea creștere a prețurilor nu rămâne în România decât într-o proporție foarte mică.

Nu vedem măsuri concrete pentru a se schimba acest model de politică economică. Avem oportunități să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse și prețurile vor crește în continuare.

Mai mult decât atât, mesajul de la Fondul Monetar care propune ca prețurile să fie lăsate să crească, mă refer la prețurile la energie și gaze, statele să nu mai acorde acele compensații.

"Impozitele pe proprietate se vor dubla"

România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea Comisia Europeană să reducă, să ne spună că trebuie să reducem aceste compensații și s-ar putea prețurile la energie și gaze să nu le mai putem compensa din cauza acestei situații.

Și sigur că cei mai mulți vor avea probleme. Cei cu venituri mici vor fi afectați foarte mult de creșterea impozitelor pe proprietate care se vor dubla sau chiar tripla. Mă refer în primul rând la cei cu venituri mici, pentru că la noi sunt foarte mulți proprietari și modificările de la codul fiscal, în principal, i-a lovit pe cei cu venituri mici, nu pe firmele mari, companiile mari.

"Prețurile vor crește în continuare și mai mult"

Şi vă dau un exemplu impozitul pe venituri în chirii, prin faptul că s-a anulat o deducere, a crescut cu 67 % impozitul pe chirii. Vă dați seama că erau persoane cu venituri foarte mici care-și obțineau un venit din chirie, își completa la pensie sau la salariu. Prețurile vor crește în continuare și mai mult.

Banca Națională va reacționa la decizia Băncii Centrale Europene și va mări dobânda de politică monetară, va crește costul la credite cu influență asupra prețului.

"Creşterea ROBOR va lovi dur românii cu credite la bănci"

Chiar mă uitam legat de ROBOR. A depășit chiar perioada de criză a lichidităților 2010 iulie, deja e în creștere. Dacă în 2010 ROBOR-ul era în scădere, acum este creștere și va lovi pe foarte multe persoane cu credite", a explicat Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close