Antena 3 CNN Actualitate Criza economică face din ce în ce mai mulţi şomeri în rândul românilor

Criza economică face din ce în ce mai mulţi şomeri în rândul românilor

Criza economică face din ce în ce mai mulţi şomeri în rândul românilor
Sursa foto: Someri
20 Ian 2009   •   21:46

Tot mai multe companii din România sunt afectate de criza economică. La combinatul de prelucrare a cuprului din Baia Mare, aproape 200 de oameni au refuzat să mai lucreze după ce au aflat că nu vor mai primi plăţi compensatorii în urma disponibilizărilor.
Cadrele medicale din şcolile clujene sunt, de asemenea, nemulţumite pentru că nu şi-au mai primit salariile de anul trecut. Iar la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu prea sunt oferte.
Angajaţii de la Cuprom au întrerupt lucrul când au aflat că îşi vor pierde locurile de muncă şi nu vor primi plăţi compensatorii.
"Situaţia este foarte gravă, fabrica este în insolvenţă. În aceste condiţii, oamenii ar trebui să primească nişte plăţi compensatorii, ori conducerea refuză acest lucru", a declarat Dorel Gheţe, preşedinte Sindicat Cuprom SA Bucureşti.
Muncitorii se pregătesc de mintinguri de protest în faţa Prefecturii şi a Primăriei Baia Mare.
La Braşov, peste 400 de oameni vor rămâne fără serviciu pentru că fabrica de ciocolată Kraft Jacobs Suchard îşi mută activitatea în Bulgaria.
"Le vom oferi un pachet compensatoriu peste prevederile contractului colectiv de muncă. Nu s-au încheiat consultările", a declarat Doina Cavache, reprezentant KJS.
Totodată, sute de asistente şi medici şcolari din Cluj au rămas fără salarii pe luna decembrie. Asta după ce şi în ultimile două luni şi-au primit banii cu întârziere.
La Câmpina, jumătate dintre salariaţii Rafinăriei Steaua Română riscă să fie trimişi în şomaj tehnic din luna februarie. Cea mai veche rafinărie din ţară are probleme financiare. Rafinăria are de rambursat TVA de peste 10 milioane de euro.
La Constanţa, faţă de anul trecut, oferta de angajare este la jumătate, iar unele societăţi au recurs deja la disponibilizări în masă. Aproape o mie de constănţeni vor rămâne fără serviciu din februarie.
"Am primit adresa de la agenţii economici care disponibilizează aceste persoane şi în total avem 812 persoane disponibilizate", a declarat Emilia Murineanu, director general AJOFM Constanţa.
Pe 29 ianuarie, AJOFM organizează la Constanţa, Bursa Locurilor de Muncă pentru persoane post-instituţionalizate. Vor fi disponibile 300 de posturi vacante.
Antena 3

×
Subiecte în articol: criza economica someri proteste salarii
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close