Antena 3 CNN Actualitate Criza financiară îngroaşă numărul şomerilor din România

Criza financiară îngroaşă numărul şomerilor din România

Criza financiară îngroaşă numărul şomerilor din România
06 Noi 2008   •   17:01

Rata şomajului a crescut în luna octombrie pe fondul crizei financiare. Tot mai multe fabrici din ţară rămân fără comenzi şi sunt nevoite să reducă producţia sau chiar să trimită muncitorii acasă. Până la sfârşitul lunii septembrie mii de români au intrat deja în şomaj.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă estimează că până la sfârşitul anului, peste 17.000 de români vor rămâne fără loc de muncă. Principalele cauze sunt situaţia financiară precară şi lipsa lucrărilor mai ales în cazul firmelor de construcţii.
La Târgu Mureş, 24 de firme au anunţat posibile concedieri. Şase dintre acestea au confirmat deja că de la 1 Decembrie vor începe disponibilizările.
"Până în acest moment la AJOFM Mureş se preconizeaza că vor fi disponibilizati un numar de 3.300 de persoane?, a declarat Ionela Moldovan, purtator de cuvant AJOFM Mureş.
În judeţul Bistriţa Năsăud, aproape 600 de persoane vor rămâne fără loc de muncă în următoarele luni, ca urmare a disponibilizărilor făcute de agenţii economici.
Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud solicită companiilor şi societăţilor comerciale să comunice în timp util dacă se preconizează eventuale disponibilizări masive de personal. Firmele care nu înştiinţează la timp AJOFM pot fi sancţionate cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei.
Problemele din ultima perioada de la uzina Dacia, afectează şi alte întreprinderi din ţară. Principalul lor distribuitor de piese de la Oradea ia în calcul o posibilă încetare temporară a activităţii, dacă statul nu va interveni în rezolvarea crizei.
Antena 3

×
Subiecte în articol: criza economica someri România mures
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close