Antena 3 CNN Actualitate Criza nu îi poate face pe români să renunţe la obiectele de lux

Criza nu îi poate face pe români să renunţe la obiectele de lux

Criza nu îi poate face pe români să renunţe la obiectele de lux
Sursa foto: Obiecte lux
31 Ian 2009   •   10:07

Românii nu vor să se lase afectaţi de criza economică. Un studiu realizat în 18 ţări ale lumii de o firmă de cercetare, arată că prea puţini dintre conaţionalii noştri şi-au redus cheltuielile ca să facă faţă crizei: cumpără produse la fel de scumpe ca şi înainte şi nu iau în calcul avertismentele analiştilor financiari.
Studiul arată că 83% dintre români nu vor să renunţe la produsele cu care s-au obişnuit, chiar dacă sunt mai scumpe decât altele similare aflate pe piaţă. Nici aparatura de ultimă generaţie nu şi-a pierdut cumpărătorii: doar 20% dintre români vor să renunţe la gadgeturi, în vreme ce mărcile cunoscute, dar şi scumpe, sunt încă la modă: 88% dintre repondenţi le preferă în locul mărcilor necunoscute. Sondajul, citat de Evenimentul Zilei, susţine că în ultimele luni doar 5% dintre români au cumpărat produse lactate mai ieftine, doar 7% - băuturi răcoritoare cu preţ mai mic şi 5% - detergenţi mai ieftini.
Studiul mai arată că doar 43% dintre români au cheltuit mai puţin pe timp de criză. În alte ţări, populaţia a redus drastic cheltuielile cu consumul. Aproximativ 80% dintre turci, 78% dintre americani şi 75% dintre bulgari au făcut economii.
Când vine vorba despre alimente, românii nu-şi fac griji legate de ziua de mâine. Potrivit studiului citat de cotidianul Evenimentul Zilei, doar 10% dintre români şi-au făcut stocuri de alimente, pentru a nu fi luaţi prin surprindere de eventuale scumpiri. Procentul este mic, comparativ cu o treime dintre americani şi 37% dintre locuitorii Mexicului.
În ceea ce priveşte efectele crizei financiare, românii sunt optimişti: jumătate consideră că recesiunea este trecătoare, iar două treimi nu-şi fac griji legate de pierderea locului de muncă.
Antena 3

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close