Antena 3 CNN Actualitate Criză de plasmă în România. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu s-a făcut nimic nici aici. Mulții copii cu boli rare au nevoie”

Criză de plasmă în România. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu s-a făcut nimic nici aici. Mulții copii cu boli rare au nevoie”

Este criză de plasmă în toată țara, dar și la nivel european. Medicul UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași Tudor Ciuhodaru a comentat această situație pentru Antena 3.

Criză de plasmă în România. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu s-a făcut nimic nici aici. Mulții copii cu boli rare au nevoie”
Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2021   •   11:23

Tudor Ciuhodaru susține că, deși cu lipsa plasmei nu se confruntă doar România, ci și alte țări europene, autoritățile ar fi putut să creeze o strategie prin care mii de pacienți cu boli grave să fie ajutați:

„Vorbim despre produse derivate de plasmă care sunt vitale pentru pacienții din România și sunt semnale de alarmă încă din luna august că această problemă riscă să devină majoră.

Țineți cont că România consumă în fiecare an produse derivate echivalentul a 200.000 de litri de plasmă, iar lanțul de la colectare până la produsul finit durează între 6 și 12 luni, în contextul în care toate aceste produse sunt de import.

Chiar nu s-a făcut nimic nici aici. Vorbim despre o evaluare corectă a necesarului de produse derivate de plasmă, de existența unor centre de colectare a plasmei fracționate în România. Nu e chiar atât de greu, în contextul în care se scade colectarea la nivel european, să îți faci o strategie. Vorbim despre o patologie pediatrică. Mulți copii cu boli rare au nevoie de aceste produse derivate de plasmă. De pacienți cu cancer, cu boli autoimune, imunodeficiențe primare și secundare, arsuri, transplant, cancere.”

Tudor Ciuhodaru: ”Se ajunge într-o situație critică”

Medicul UPU avertizează asupra gravității situației:

„Se ajunge într-o situație critică. Colectarea a scăzut, educația pentru sănătate este inexistentă în școală și nimeni nu știe care sunt beneficiile donării unor astfel de produse. Românii sunt foarte solidari pe Facebook când este vorba de a face ceva, dar dacă nu le oferi informația necesară, nu îi vei avea în centrele de colectare.”

Informarea despre beneficiile și riscurile utilizării plasmei ar trebui să se facă în școală, consideră medicul:

„Indiferent ce spunem noi în spitale, și noi informăm pacienții, trebuie introduse la orele de biologie (n.r. informații despre plasmă), să știe fiecare beneficiile și riscurile. Legea Ciuhodaru stă în Parlament de foarte mult timp. Până când nu vor fi cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii, nu vom avea succes.”

×
Subiecte în articol: plasma România medic
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close