Antena 3 CNN Actualitate CSAT: România va cumpăra avioane multirol

CSAT: România va cumpăra avioane multirol

CSAT: România va cumpăra avioane multirol
Sursa foto: Foto: mediafax.ro
de M.Z.    |    27 Sep 2012   •   15:15

Membrii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, în şedinţa de joi, cumpărarea avioanelor multirol. Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

"Membrii Consiliului au aprobat în cadrul programului în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale dat publicităţii după încheierea şedinţei CSAT.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, afirma, la începutul lunii august, că procesul de achiziţie a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc şi o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziţie.

Dobriţoiu declara atunci că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a.

"Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă.

Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a", a spus Dobriţoiu.

Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că la acesta făcea referire. "Despre asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace", spunea ministrul Apărării.

El a dat asigurări că forţele aeriene române nu vor fi transformate "într-o companie de transport".

"Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani", a declarat Corneliu Dobriţoiu.

CSAT: Armata României are capacităţi limitate

Totodată, CSAT a concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

La şedinţa de joi a CSAT s-a analizat starea Armatei României, punându-se în discuţie capacitatea de luptă pe timp de pace şi de război, precum şi participarea la misiunile internaţionale, potrivit comunicatui Administraţiei prezidenţiale.

O altă temă pe agenda şedinţei a constituit-o evaluarea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale, ca fundament pentru întocmirea "Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2013".

De asemenea, s-au evaluat ameninţările la adresa securităţii naţionale şi vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).










×
Subiecte în articol: CSAT cumpara Armata Română
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close