Antena 3 CNN Actualitate Cseke Attila: 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni

Cseke Attila: 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni

Cseke Attila: 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni
Sursa foto: cseke atilla
06 Iun 2010   •   11:06

Transferul managementului spitalelor se va realiza către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului, astfel că 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, potrivit Mediafax.
"Este nevoie de o reforma reală în sistemul sanitar românesc, iar descentralizarea spitalelor face parte din această reformă", a declarat ministrul Cseke Attila în cadrul întâlnirii de la Sovata, judeţul Mureş, cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).
Ministrul a prezentat principalele elemente care duc la descentralizarea, până la 1 iulie, a 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public, adică a unui număr de 373 de unităţi cu paturi din cele 435 de spitale existente în reţeaua Ministerului Sănătăţii.
Cseke a subliniat faptul că transferul managementului spitalelor se va realiza către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului şi, ca urmare a acestui principiu, 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni.
"Autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană unităţile sanitare publice. Pentru că această descentralizare înseamnă că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei publice locale, şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate, având trei reprezentanţi dintre cei cinci", a spus ministrul Sănătăţii, citat într-un comunicat de duminică al ministerului de resort.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, întruniţi la Cisnădioara, judeţul Sibiu, au salutat modificările aduse, declarând că este prima descentralizare cu adevărat reală, nu doar în aparenţă, care dă posibilitatea autorităţilor locale să dezvolte o strategie pentru serviciile sanitare pentru populaţie.
În cadrul întâlnirilor, ministrul Cseke Attila a atras atenţia autorităţilor locale şi judeţene asupra necesităţii dezvoltării coordonate a serviciilor sanitare, în conformitate cu nevoile populaţiei.
"Nu vom putea dezvolta fiecare secţie a fiecărui spital, dar o astfel de dezvoltare nici nu este necesară. Va trebui ca fiecare autoritate să se axeze pe specialităţi în concordanţă cu nevoile specifice ale populaţiei deservite de unitatea spitalicească, dezvoltându-se astfel o reţea de spitale sustenabilă pe termen mediu şi lung, asigurând chiar şi venituri proprii", a declarat ministrul Cseke Attila.
În reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, spitale clinice judeţene de urgenţă din centrele universitare importante, spitalele cu profil de psihiatrie şi cele de monospecialitate.

Antena3.ro



×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close