Antena 3 CNN Actualitate CSM: Afirmaţiile lui Vosganian privind "instanţele de control" afectează independenţa justiţiei

CSM: Afirmaţiile lui Vosganian privind "instanţele de control" afectează independenţa justiţiei

CSM: Afirmaţiile lui Vosganian privind "instanţele de control" afectează independenţa justiţiei
20 Noi 2014   •   16:52

CSM consideră că Varujan Vosganian a încălcat independenţa justiţiei atunci când în emisiunea "Subiectiv", de la Antena 3, a afirmat că instanţele de control, în speţă Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au pronunţat, fără excepţie, sentinţe mai dure decât instanţele de fond.

Raportul se referă la declaraţia senatorului Vosganian, care spunea, după condamnarea la închisoare a lui Sorin Roşca Stănescu, că "un procuror cere, un procuror judecă...Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie".

"Varujan Vosganian a prezentat situaţia de la Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o manieră în care a creat aparenţa că s-ar fi realizat o statistică a hotărârilor pronunţate în materie penală şi o analiză a practicii de casare (câte hotărâri au fost modificare/schimbate în căile de atac şi în ce sens), concluzia domnului senator fiind aceea că nu există excepţii în care instanţa de control să pronunţe o sentinţă ameliorată faţă de cea a instanţei de fond", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
   
Conform sursei citate, prin afirmaţiile făcute a fost indusă ideea că fundamentarea soluţiilor definitive în materie penală nu are legătură cu probele existente la dosar, ci "este consecinţa unui mod de acţiune concertat al actualilor şi foştilor procurori, în prezent judecători care, astfel, nu ar mai fi independenţi şi imparţiali".

×
Subiecte în articol: Varujan Vosganian CSM
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close