Antena 3 CNN Actualitate CSM ar putea organiza un nou examen de intrare în magistratură

CSM ar putea organiza un nou examen de intrare în magistratură

CSM ar putea organiza un nou examen de intrare în magistratură
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Sep 2010   •   21:56

Situaţie fără precedent în justiţie! Consiliul Superior al Magistraturii ar putea organiza anul acesta un nou examen de intrare în magistratură, după ce tinerii absolvenţi au picat cu brio sesiunea din august. Din peste 3100 de candidaţi, au obţinut notă de trecere doar 72.

16 candidaţi s-au bătut pentru un singur loc de viitor judecător sau procuror în prima etapă a examenului organizat de INM. O cifră care dovedeşte clar că interesul pentru intrarea în magistratură a crescut semnificativ faţă de ultimii ani.

Testul a fost eliminatoriu, tip grilă şi a constat în verificarea cunoştinţelor juridice. Pentru a trece de el, fiecare candidat trebuia să obţină minim 70 de puncte, echivalentul notei 7.

Numai 30 % din cei care au dat examenul au reuşit să treacă de prima probă, lăsând 128 de locuri vacante. Pentru prima dată în istoria Institutului Naţional al Magistraturii.

Instanţele şi parchetele din ţară se confruntă deja cu o criză de personal, existând 854 de posturi vacante. Dacă situaţia de anul acesta va continua, va fi cu adevărat dramatic. Asta în condiţiile în care statisticile arată că doar 4 din cele peste 30 de facultăţi din ţară au absolvenţi care reuşesc să intre la INM.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: CSM examen magistrati
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close