Antena 3 CNN Actualitate CSM îi răspunde lui Crin Antonescu şi critică declaraţiile preşedintelui interimar

CSM îi răspunde lui Crin Antonescu şi critică declaraţiile preşedintelui interimar

CSM îi răspunde lui Crin Antonescu şi critică declaraţiile preşedintelui interimar
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Aug 2012   •   11:45

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a răspuns, joi, solicitării preşedintelui interimar Crin Antonescu şi critică declaraţiile acestuia.

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", se arată într-un comunicat de presă de joi al Consiliului Superior al Magistraturii.

În cazul solicitării preşedintelui interimar, Crin Antonescu, privind convocarea de către CSM a unei şedinţe a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, preşedintele Consiliului arată, în comunicatul de presă citat, că pocedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementată de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului.

"Conform art. 13 alin. 1) din Hotărârea menţionată Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24  august 2012", a precizat preşedintele CSM.

Totodată, preşedintele CSM arată că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic.

Preşedintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din 24 mai 2007, că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".

Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM arată că a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat.

"Reamintim recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în recentul Raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din iulie 2012, în special Recomandarea nr. 1 vizând: Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar", a precizat preşedintele CSM.

Conducerea Consiliului reiterează "apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având în vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României".

"Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mia arată în comunicatul citat.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că cere preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie.

"Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede", a spus Antonescu.

Citiţi şi CSM atacă declaraţiile lui Ponta, Antonescu şi Iliescu. Preşedintele interimar ceruse clarificarea situaţiei de la Ministerul Justiţiei






×
Subiecte în articol: CSM Crin Antonescu critica
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close