Antena 3 CNN Actualitate CSM: Nu admitem să fie înfieraţi judecătorii. Discreditarea justiţiei, un demers periculos

CSM: Nu admitem să fie înfieraţi judecătorii. Discreditarea justiţiei, un demers periculos

CSM: Nu admitem să fie înfieraţi judecătorii. Discreditarea justiţiei, un demers periculos
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Dec 2010   •   16:44

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a răspuns, miercuri, acuzaţiilor aduse de şeful statului justiţiei din România şi în principal instituţiei pe care o conduce aceasta. Bejinaru susţine că mijloacele folosite pentru culpabilizarea sistemului judiciar şi identificarea nejustificată a acestuia drept cauză a problemelor societăţii reprezintă un atac fără precedent la adresa judecătorilor.

Preşedintele CSM susţine că, în urma declaraţiilor publice ale şefului statului, judecătorii şi procurorii, membrii aleşi ai CSM s-au întrunit şi au analizat afirmaţiile făcute. Astfel, CSM a luat decizia de a face o declaraţie de presă

"Este de neacceptat modalitatea prin care preşedintele României, în baza rolului conferit de Constituţie de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice culpabilizează magistraţi şi CSM. Exprimări de gravitatea celor folosite de preşedintele ţării duc la discreditarea inadmisibilă într-un stat de drept a rolului puterii judecătoreşti dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, atribute constituţionale pe care statul le-a câştigat în contextul asumării de către România a unei democraţii de tip european", a declarat Florica Bejinaru, citată de Mediafax.

Preşedintele CSM a indicat apoi Recomandarea nr. 12 din 17 noiembrie 2010 a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, care consemnează: "Dacă sunt comentate deciziile judecătoreşti, Executivul şi Legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independenţa puterii judecătoreşti sau ar slăbi încrederea publicului în justiţie. De asemenea, acestea ar trebui să evite acţiuni ce pot pune sub semnul întrebării intenţai lor de a respecta deciziile judecătorilor, altele decât cele prin care-şi manifestă intenţia de formula o cale de atac".

"Raportat la această recomandare şi la principiile constituţionale care guvernează buna funcţionare a statului de drept, CSM respinge categoric afirmaţiile preşedintelui României, care induc populaţiei sentimentul de neîcredere în justiţie în întreg corpul magistraţilor, inclusiv în CSM", a subliniat Florica Bejinaru, adăugând că "faptul de a discredita public instituţia şi sistemul judiciar chiar de către persoana care trebuie să asigure echilibrul puterilor în stat ca şi garanţie a statului de drept reprezintă un demers public, periculos şi inadmisibil".

"Nu admitem să fie înfieraţi judecătorii"

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a mai subliniat faptul că CSM cunoaşte realităţile sistemului judiciar şi problemele cu care se confruntă acesta şi că adoptă măsuri concrete pentru corectarea disfuncţiilor în limita competenţelor constituţionale.

"Nu admitem însă să fie înfieraţi judecătorii pentru că trebuie să aplice o legislaţie incoerentă, instabilă şi interpretabilă fapt consemnat în repetate rânduri de către autoritatea europeană, în faţa căreia statul este parte litigantă, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că au un volum de muncă ce creşte exponenţial cu rapiditatea modificărilor legislative, că lucrează peste limita unui program rezonabil de muncă", a mai afirmat Florica Bejinaru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că niciun sistem de justiţie din UE nu a făcut atâta rău vreunei ţări precum cel românesc, apreciind că CSM nu a funcţionat corespunzător în mandatul trecut şi "a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilităţii".

"Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege", a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă.

"Este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilităţii unei ţări. La judecători te aşteptaţi la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiţie independentă care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condiţiile în care sunt foarte mulţi judecători dedicaţi meseriei lor, gata să-şi facă datoria, dar din păcate în vârful lor este o structură care reprezintă justiţia şi care face mult rău românilor şi României. Oricât s-ar supăra şi doamna Pivniceru şi doamna cu soţul arestat, doamna Costiniu. Le place, nu le place, acesta este adevărul", a mai spus Băsescu în aceeaşi conferinţă de presă.

×
Subiecte în articol: CSM atac justitie judecatori
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close