Antena 3 CNN Actualitate CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte

CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte

CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte
Sursa foto: Foto: Mediafax, Intact Images
07 Ian 2011   •   12:17

Judecătorul Horaţius Dumbravă a fost ales, vineri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind singurul candidat pentru această funcţie. Potrivit Mediafax, Dumbravă a fost ales cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", iar un vot a fost nul. Pentru funcţia de vicepreşedinte şi-a depus candidatura doar procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a obţinut funcţia cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul. Membrii CSM s-au reunit, vineri, pentru a-şi alege conducerea, în ciuda solicitării de amânare pe care preşedintele Traian Băsescu le-a adresat-o în urmă cu două zile.

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au reunit, vineri, în şedinţa de constituire, convocată şi prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Aceasta a invocat în debutul şedinţei textele de lege de organizare a CSM, arătând că în şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii urmează să fie aleşi preşedintele şi vicepreşedintele forului.

Livia Stanciu a dat citire şi hotărârilor de Senat prin care au fost validaţi cei 11 noi membri ai CSM, precum şi cei trei membri aleşi în Consiliu în anul 2006 pentru un mandat de şase ani, dar şi pe cea privind desemnarea celor doi membri ai societăţii civile în acest for al magistraţilor.

Judecătorul Horaţius Dumbravă i-a anunţat anterior pe membrii CSM că îşi depune candidatura pentru preşedinţia noului Consiliu, el fiind singurul candidat pentru această funcţie. După ce şi-a prezentat proiectul de management în faţa membrilor CSM, Dumbravă a fost votat în fruntea noului Consiliu.

Dumbravă renunţă la Curtea de Apel Târgu Mureş

După ce a fost ales în funcţie, Dumbravă a anunţat că îşi va da demisia de la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, unde se afla din 2009 şi că se va suspenda din Uniunea Naţională a Judecătorilor din România. Totodată, el le-a cerut tututor membrilor CSM să îşi dea demisiile din funcţiile de conducere de la instanţele şi parchetele unde activează.

Horaţius Dumbravă s-a născut pe 1 august 1971, este căsătorit şi are doi copii, de 16, respectiv 11 ani. Înainte de a fi numit la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, Dumbravă a fost judecător la aceeaşi Curte, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ (din septembrie 2004), la Tribunalul Mureş (noiembrie 2001 - august 2004, Secţia penală) şi la Judecătoria Târgu-Mureş (ianuarie 2000 - octombrie 2001, specializat în judecarea cauzelor penale).

Vezi CV-ul judecătorului Horaţius Dumbravă

Noul preşedinte al CSM este membru fondator al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi al Asociaţiei "Societatea pentru Justiţie" (SoJust). Timp de un an, între 2006 şi 2007, a fost şi preşedinte al Asociaţiei SoJust, iar în perioada 2003-2007 a fost membru al Asociaţiei Magistraţilor din România - Filiala Mureş.

George Bălan, ales în CSM din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel

Tot vineri, membrii CSM şi-au ales şi vicepreşedintele. Pentru această funcţie, singurul care şi-a înaintat candidatura a fost procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care a şi obţinut majoritatea voturilor. Bălan a fost ales în noul Consiliu Superior al Magistraturii din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel.

Noul vicepreşedinte al CSM s-a născut pe 2 aprilie 1962 şi a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în anul 1990. În 2000 a terminat Colegiul Naţional de Apărare, iar în 2006 a obţinut titlul de doctor în ordine publică şi siguranţă naţională.

George Bălan a fost delegat în funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2009. Între 2002 şi 2009, el a fost procuror general al instituţiei.

Vezi CV-ul procurorului George Bălan

Începând din 1998, George Bălan a participat la mai multe întâlniri oficiale atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Din 2000 până în 2002, acesta a fost şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Anterior a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei de disciplină din Ministerul Public.

Noul vicepreşedinte al CSM este căsătorit şi are un copil.

Predoiu: Avem nevoie de un Consiliu mai exigent şi flexibil

La şedinţa de constituire a forului au participat cei 11 magistraţi aleşi ai CSM, cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliu, precum şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membri de drept ai CSM.

La finalul şedinţei, ministrul Justiţiei a declarat că este nevoie de un Consiliu mai exigent şi mai flexibil, care să fie mult mai prezent în dialogul cu Comisia Europeană.

"Cred că avem nevoie de un nou Consiliu care să fie mult mai mai exigent în ceea ce priveşte probleme de integritate din sistem şi sancţionarea lor, un Consiliu care să fie mai flexibil şi dacă îmi permiteţi mai imaginativ în relaţia cu Executivul şi Legislativul. Şi un consiliu care să fie mult mai prezent în dialogul cu Comisia Europeană", a declarat Predoiu.

"Acest dialog trebuie extins la nivelul consiliilor judiciare din alte ţări şi la nivelul Ministerelor de Justiţie", a mai spus ministrul.

Predoiu, la finalul şedinţei


Şedinţa CSM, convocată la termenul stabilit

Şedinţa de constituire a forului a avut loc la data la care a fost iniţial convocată, deşi preşedintele Traian Băsescu a sugerat, miercuri, amânarea acesteia până în 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.

Vezi aici declaraţiile preşdintelui Traian Băsescu

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor 11 noi mambri în CSM. Tot atunci va fi judecată şi sesizarea privind neconsttiuţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a lui Victor Alistar şi a Corinei Dumitrescu ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul CSM pe 22 decembrie 2010, decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".×
Subiecte în articol: CSM presedinte
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie
x close