Antena 3 CNN Actualitate Cu o zi înainte de marşul bicicliştilor, Oprescu anunţă schimbări: Vom avea piste atât pe carosabil, cât şi pe trotuare

Cu o zi înainte de marşul bicicliştilor, Oprescu anunţă schimbări: Vom avea piste atât pe carosabil, cât şi pe trotuare

Cu o zi înainte de marşul bicicliştilor, Oprescu anunţă schimbări: Vom avea piste atât pe carosabil, cât şi pe trotuare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de S.T.    |    20 Sep 2013   •   15:17

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că toate obiectivele rutiere reabilitate şi cele noi au prevăzute piste pentru biciclişti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.
   
"Astea noi (bulevardele, n.r.) pe care le termin acum, cum ar fi Liviu Rebreanu sau Berzei, le facem cu piste de biciclete. La fel şi cele pe care le începem, le-am conceput cu piste de biciclete pe carosabil. Pe cele vechi care au trotuare late vom face pistele de biciclete aşa cum sunt în Copenhaga, vom îngusta trotuarul şi vom face piste de biciclete", a spus Sorin Oprescu, la Forumul Grupului de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport.
   
Potrivit lui Sorin Oprescu, decizia amplasării pistelor şi pe carosabil a fost luată în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, în cadrul grupurilor de lucru dedicate "chestiunii pistelor de biciclişti".
   
"Nu oricum şi în orice condiţii poţi să construieşti, până când nu există studiile de specialitate, şi mă refer aici la pistele de biciclete aşezate pe carosabil, pe calea rutieră, pentru care trebuie să ai şi cadru legislativ", a precizat Oprescu, potrivit Mediafax.
   
Primarul general a declarat că, în prezent, după ce poliţia a "suspendat" aproximativ 40 de piste de biciclete, în Capitală, au rămas doar 18 "viabile", iar acestea se întind doar pe câţiva kilometri.

  
Anunţul lui Sorin Oprescu vine cu o zi înaintea unei acţiuni de protest a bicicliştilor din România. Pe 21 septembrie, de la ora 14.30, oamenii sunt aşteptaţi să participe la un marş de peste 15 kilometri prin Bucureşti, organizat sub numele "Vrem piste pe şosea. Vrem un oraş pentru OAMENI".

Acţiunea de protest vine în contextul în care în perioada 16-22 septembrie, Comisia Europeană sărbătoreşte Săptămâna Europeană a Mobilităţii, prin care încurajează cetăţenii europeni să folosească mijloace alternative de transport.

"«Ziua fara masini» este un eveniment marcat in toata lumea. In Bucuresti, evenimentul din acest an se va numi «Vrem piste pe sosea. Vrem un oras pentru OAMENI !» Pe 21 septembrie 2013, pe bicicleta, pe role sau cu trotineta, in alergare usoara sau in carucior, va invitam sa iesiti in strada pentru a cere politicienilor sa arate respect fata de cei care i-au ales", se arata în comunicatul postat pe Facebook de organizatorii marşului, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti.

Peste 3.000 de persoane şi-au anunţat pe Facebook intenţia de a participa la marşul din Bucureşti. Adunarea participantilor va fi la ora 14:30 în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.


Săptămâna Europeană a Mobilităţii este marcată şi de Riders Club prin organizarea a două evenimente în zona Pădurii Băneasa. Astfel, sâmbătă are loc un eveniment de alergare
Gabriela Szabo Run Fest , în timp ce duminică se va desfăşura, tot în Pădurea Băneasa, o competiţie de ciclism MTB pe echipe.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu primarul capitalei
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close