Antena 3 CNN Actualitate Culiţă Sterp şi fratele său, Iancu Sterp, cercetaţi într-un dosar de înşelăciune de 400.000 de euro

Culiţă Sterp şi fratele său, Iancu Sterp, cercetaţi într-un dosar de înşelăciune de 400.000 de euro

Cântăreţul de manele Culiţă Sterp a fost luat pe sus de la Tribunalul Cluj şi dus în faţa procurorilor pentru a fi audiat într-un dosar de înşelăciune în care prejudiciul se ridică la 400.000 de euro.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   08:18

Artistul este acuzat că ar fi promovat, împreună cu fratele său, pe pagina personală de Instagram, două platforme care îi invitau pe români să investească bani pentru a cumpăra acţiuni.

Oamenii erau convinşi să depună sume de bani cu promisiunea că vor încasa dublu în 72 de ore.

Fraţii Sterp au fost plătiţi pentru reclama făcută şi au calitatea de suspecţi în dosar, iar după audieri au fost lăsaţi să plece acasă.

Culiţă Sterp mai este judecat, în acest moment, pentru accidentul produs în Cluj, atunci când a condus a beat şi a fugit după accident.

"Într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara în anul 2021, sub supravegherea procurorului din cadrul acestei unități de parchet, au fost efectuate acte de urmărire penală cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Brigăzilor de Operațiuni Speciale Timișoara, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Direcției de Investigații Criminale, Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Hunedoara și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliței Timiș, pentru săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, prev. și ped. de art. 244 al. 1 și 2 Cp, cu aplic. art. 35 al. 1 Cp. 

În cadrul acestui dosar a fost constituită o echipă comună de anchetă formată din organe de urmărire penală din România și Republica Moldova, beneficiind de sprijinul EUROJUST (Agenția Uniunii Europene de Cooperare în Materie de Justiție Penală).

În data de 01.03.2023 au fost efectuate percheziții în 11 locații de pe teritoriul României, au fost aduse la audieri 11 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 291.164,9 lei, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.

În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, față de unul dintre inculpați.

Prin actele de urmărire penală efectuate s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioada anilor 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni români, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase și prin folosirea de calități mincinoase și de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei și 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei). 

Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade,  Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și beneficiind de promovarea din partea a două  persoane de notorietate în România, au determinat persoanele vătămate să le transferă diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro în 72 de ore vor primi dublu), promisiune care nu a mai fost respectată ulterior. 

Pentru câștigarea încrederii persoanelor vătămate, acestea au fost inițial determinate  să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a crea falsa convingere că vor avea profit garantat", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

×
Subiecte în articol: Culiţă Sterp iancu sterp
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close