Antena 3 CNN Actualitate Culturi compromise de secetă în Buzău. Agricultorii renunţă la treierat, care costă mai mult ca recolta

Culturi compromise de secetă în Buzău. Agricultorii renunţă la treierat, care costă mai mult ca recolta

Culturi compromise de secetă în Buzău. Agricultorii renunţă la treierat, care costă mai mult ca recolta
Sursa foto: Foto: drpinna.com
25 Iul 2012   •   17:41

Culturile de porumb, grâu şi floarea-soarelui din judeţul Buzău au fost compromise de secetă, în unele cazuri agricultorii renunţând la treierat întrucât preţul acestei operaţiuni ar fi fost mai ridicat decât cel al recoltei obţinute, informează Mediafax.

Potrivit directorului Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea, seceta din ultima perioadă "afectează într-o proporţie covârşitoare mai ales culturile înfiinţate în primăvară", iar situaţia de pe câmp se va agrava şi mai mult de-atât dacă în câteva zile nu va ploua.
   
Cele mai afectate sunt producţiile de grâu, porumb şi floarea-soarelui, în timp ce viţa-de-vie este singura cultură care promite recolte mai bune anul acesta.
   
"Seceta instalată este destul de evidentă şi de aprigă, foarte tăioasă, afectează în proporţie covârşitoare mai ales culturile înfiinţare primăvara. Situaţia este zilnic monitorizată, facem valuari ca să vedem procentul suprafeţelor afectate. Cea mai afectată zonă este cea din jurul Râmnicului, dar un paradox este că seceta este destul de aprigă şi în comunele de deal şi de munte ale judeţului Buzău, unde până acum nu se întâlnea acest fenomen.  La grâu nu vom avea o producţie mai mare de 1.300 - 1.500 de kilograme la hectar, sunt agricultori care au renunţat la treiertat pentru că cheltuielile cu combina erau mai mari ca valoare decât grâul în sine", a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.
   
Potrivit agricultorilor, la Buzău, dezastrul cel mai mare este în plantaţiile de floarea-soarelui, sute de hectare cultivate fiind calamitate din cauza secetei. Cei mai optimişti dintre agricultori vorbesc despre o producţie de maxim şase - şapte sute de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă că nici măcar ce au investit nu vor putea să recupereze.
   
Pe lângă secetă, şi vântul din ultimele zile a contribuit la distrugerea culturilor în judeţul Buzău. Vijelia a culcat la pământ plantele ale căror tulpini s-au rupt, iar pagubele sunt semnificative, potrivit agricultorilor.
   
"Producţiile credem că o să fie la 40 la sută faţă de nivelul anului trecut. Cred că să avem sub o mie de kilograme, cred că undeva la 600-700 de kilograme la hectare. Am investit în jur de 18-20 de milioane de lei vechi la hectar şi de recuperat e mai greu", a declarat inginerul agricol Gabriel Buga.
   
Din cauza situaţiei în care a ajuns cultura de floarea-soarelui, şi apicultorii au de suferit întrucât albinele nu mai de unde să-şi procure hrana şi, implicit, producţia de miere va fi mai mică anul acesta.
   
"E un an prost pentru apicultori şi pentru producţia de miere. Floarea-soarelui nu mai secretă nectar din cauza secetei,  pentru că florii îi trebuie apă. Albinele nu se duc pe floarea-soarelui, pentru că, întrucât nu secretă polen, nu au ce căuta acolo. Sperăm să se schimbe situaţia dacă va începe să plouă, e un an prost, iar albinele suferă de foame", a declarat Marcel Harpeş, apicultor.
   
În judeţul Buzău, sistemul de irigaţii deserveşte un număr extrem de mic de beneficiari. Practic, suprafaţa irigată este nesemnificativă  în raport cu suprafaţa agricolă totală a judeţului. Cea mai mare nevoie de irigaţii ar fi în zona de câmpie a judeţului, dar acolo nu există posibilitatea asigurării acestor servicii. Mai mult, de câteva zile, furnizorul de apă Hidroelectrica a sistat alimentarea cu apă a canalelor de irigaţii, din cauza unor lucrări tehnice periodice care trebuie efectuate de companie, pentru exploatarea apelor râului Buzău.
   
Închiderea surselor de aprovizionare a sistemelor de irigaţii afectează circa trei mii de hectare cu diferite culturi agricole, suprafeţele fiind situate în zona Merei, Lipia, Verneşti Săhăteni şi Istriţa.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close