Cum au ajuns doi copii sclavii satului, la Vaslui, cu știința autorităților. Toți știau cât sunt de chinuiți, însă nimeni nu a intervenit

de A.M.P    |    12 Noi 2019   •   11:40
Cum au ajuns doi copii sclavii satului, la Vaslui, cu știința autorităților. Toți știau cât sunt de chinuiți, însă nimeni nu a intervenit Foto: Pixabay

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui va formula plângere la DIICOT în cazul a doi copii de 13 şi 11 ani găsiţi hoinărind pe câmpuri după mai multe zile. De doi ani, cei doi băieţi erau folosiţi ca sclavi la stâna unui localnic, rudă a unui angajat al primăriei, scrie adevarul.ro.

Cazul celor doi fraţi din satul Banca, judeţul Vaslui, care săptămâna trecută, sătui de bătăile tatălui şi viaţa grea pe care erau obligaţi să o ducă, au decis să fugă de la stâna unde erau argaţi. Nimeni nu a sesizat dispariţia lor timp de o săptămână. Abia pe 8 noiembrie, tatăl, văzând că nu dă de urma băieţilor, a anunţat autorităţile.

Câteva zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri au fost mobilizaţi pentru găsirea lor. Localnicii au povestit poliţiştilor că în ultimele zile i-au mai văzut pe cei doi fraţi, le mai dădeau câte ceva de mâncare, iar seara îşi găseau adăpost într-o casă părăsită de la marginea satului. Neculai (13 ani) şi Ion (11 ani) au fost găsiţi de poliţişti în seara de 8 noiembrie. Erau slăbiţi şi foarte speriaţi.  

Tot satul ştia de viaţa chinuită a celor doi fraţi, inclusiv autorităţile locale, funcţionarii primăriei. Cu toţii au asistat impasibili la acest caz. Paradoxal, familia celor doi copii locuieşte în centrul comunei, sub ochii autorităţilor. Nici Neculai, nici Ion nu mergeau la şcoală, doar unul dintre ei a mers un an, celălalt fiind complet neşcolarizat. Nici acest aspect nu a atras atenţia cuiva.

După ce au fost găsiţi, cei doi copii au fost internaţi într-un centru al DGASPC Vaslui, fiind luată măsura plasamentului în regim de urgenţă. Intervenţia specialiştilor în acest caz este una foarte dificilă: copiii sunt speriaţi, comunică cu dificultate şi nu au formate nici măcar deprinderile de bază. Cei doi fraţi urmează să fie supuşi unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă viaţa sau dezvoltarea le-a fost pusă în pericol.
 

x close