Antena 3 CNN Actualitate Cum au ajuns moţii din Apuseni să circule mai ieftin cu trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni

Cum au ajuns moţii din Apuseni să circule mai ieftin cu trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni

Cum au ajuns moţii din Apuseni să circule mai ieftin cu trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni
Sursa foto: Motii isi transporta pe tren barnele si aracii
03 Mar 2009   •   15:59
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" a inaugurat 18 perechi de trenuri expres, care vor asigura transportul pasagerilor între Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", după cum informează un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Aşa cum şi pe restul trenurilor şi rutelor CFR, unii dintre călători beneficiază de 50% reducere, şi pe trenul expres aceste reduceri vor intra în drepturile pasagerilor, în cazul elevilor, studenţilor, pensionarilor, copiilor sub 10 ani, dar şi a moţilor, care, conform unei legi din 1996, beneficiază de reducere la jumătate din biletul de tren pe orice rută.


Astfel, "Henri Coandă Expres", trenul care va face legătura între staţia Bucureşti Nord şi Punctul de Oprire Aeroport, va oferi şi moţilor reducere de 50% la biletul de tren. Oamenii Apusenilor beneficiază de această facilitate printr-o lege care datează de acum 13 ani şi prin care se asigură continuarea comerţului ambulant prin schimbul de produse din lemn, pe ruta CFR.


"Moţii au biletele reduse la jumătate din 1996, când s-a dat o lege care le apără meseria de prelucrare a lemnului, prin care aceştia îşi asigură subzintenţa. Ei au reducere de 50% pe orice rută, chiar şi pe cea ale cărei trenuri se vor inaugura miercuri", explică pentru Antena3.ro reprezentanţii Biroului de Presă din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.


Legea din 1996 prevede că pe baza autorizaţiei de meseriaş şi a legitimaţiei, moţii pot comercializa produsele prelucrate din lemn în pieţe, oboare şi în orice localitate din ţară, fără a plăti vreo taxă. De asemenea, pentru a transporta scânduri, bârne, butoaie, araci de vie, furci de lemn sau alte produse asemănătoare, moţii folosesc trenul, unde beneficiază, conform legii, de 50% reducere, însă doar dacă fac dovada că se deplasează pentru valorificarea respectivelor produse din lemn.


Astfel, moţii îşi vor putea transporta produsele din lemn în cele 18 perechi de trenuri expres, între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, din oră în oră, în graficul orar 05.15 - 23.23.


Transferul pasagerilor de la Punctul de Oprire AEROPORT până la terminalele Aeroportului Internaţional Henri Coandă se va realiza cu autobuze specializate, care vor circula într-un grafic orar corelat cu mersul trenurilor. Biletele de călătorie sunt globale, atât pentru tren, cât şi pentru autobuz, iar preţul unui bilet este de 6 Ron. Acestea se pot procura de la toate casele de bilete din staţiie CFR şi agenţiile de voiaj, inclusiv de la casa de bilete deschisă în incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă.

Legea privind "repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni" mai arată că reducerile de 50% pe calea ferată se suportă de la bugetul de stat. Parlamentul României a adoptat legea în urmă cu 13 ani, pentru a continua practicarea unor meşteşuguri tradiţionale şi schimbul de produse din lemn.

Legea care protejează drepturile economice ale moţilor (pdf)

Comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor(pdf)

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CFR cale ferata lemn comert reducere bilet tren
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close