Antena 3 CNN Actualitate Cum au funcţionat tabletele anti-fraudă la sate

Cum au funcţionat tabletele anti-fraudă la sate

Cum au funcţionat tabletele anti-fraudă la sate
05 Iun 2016   •   23:19

Ca să evite neregulile la vot, autorităţile au implementat un sistem informatic care a fost folosit in premieră azi la alegerile locale. Programul realizat de specialiştii STS poate descoperi pe loc orice intenţie de fraudă.

Tabletele pentru verificarea actelor de identitate ale alegătorilor par să fi funcţionat bine, chiar şi la sate. În secţiile de votare, un operator a scanat documentele, iar numele şi CNP-ul alegătorului au fost înregistrate în sistem, potrivit stiri.tvr.ro.

Calculatorul a arătat dacă este înscris pe lista electorală permanentă şi dacă a mai votat azi. Datorită acestui sistem, în judeţul Bistriţa Năsăud mai multe persoane care încălcau legea nu au fost lăsate să voteze.

În judeţul Brasov, oamenii au fost mulţumiţi că tabletele nu au îngreunat procesul de votare. Oamenii care au mers să voteze la o secţie din judeţul Braşov au fost mulţumiţi că procedura de verificare cu ajutorul tabletei a mers repede.

În satul Pietriş din Bistriţa Năsăud oamenii speră că, datorită noului sistem de verificare a votanţilor, cei care vor câştiga alegerile o vor face cinsitit, nu prin fraudă.

Sistemul cu tabletă şi-a demonstrat utilitatea chiar în secţia de vot din centrul satului. Un localnic nu a fost lăsat să voteze pentru că nu are reşedinţă în sat, iar un altul care votase la Bistriţa, a fost scos de pe lista permanentă.

×
Subiecte în articol: alegeri locale 2016
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close