Antena 3 CNN Actualitate Cum au stat la sertar timp de opt ani interceptările SRI în dosarul lui Bogdan Olteanu

Cum au stat la sertar timp de opt ani interceptările SRI în dosarul lui Bogdan Olteanu

Cum au stat la sertar timp de opt ani interceptările SRI în dosarul lui Bogdan Olteanu
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Aug 2016   •   11:53

În dosarul lui Bogdan Olteanu există interceptări telefonice făcute de SRI încă din 2008, scrie Gandul.info. În acestea Sorin Ovidiu Vîntu vorbea şi despre intervenţia lui Bogdan Olteanu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu, în postul de guvernator al Deltei Dunării.

Totuşi procurorii s-au folosit doar de câteva dintre interceptări pentru a instrumenta dosarul Petromservice. Există şi explicaţii pentru ţinerea înregistrărilor atâta timp.

Procurorii pot cere şi interceptări mai vechi, dacă ele sunt relevante în anchetele pe care le desfăşoară. Totodată, absolut toate interceptările SRI sunt arhivate şi secretizate de parchetele la care au ajuns timp 12 luni.

După soluţionarea definitivă a cauzei, ele trebuie distruse de către procuror. Interceptările provin din dosarul Petromservice, iar Vântu a fost condamnat definitiv la 6 ani şi două luni, în iulie acest an. Aşadar, conform legii înregistrările ar fi trebuit să fie distruse la anul.

Motivare: Bogdan Olteanu a profitat de funcţia sa pentru a obţine sume uriaşe de bani

Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că ar fi destinatarul şpăgii de un milion de euro, plătită de Sorin Ovidiu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii ar fi ajuns la Olteanu printr-un circuit financiar complex, în care au fost implicate mai multe companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Firma offshore pe care DNA a identificat-o drept sursa banilor de şpagă este Demera Investments Ltd, din Cipru, înfiinţată în iunie 2006 şi dizolvată în ianuarie anul acesta. Firma ar fi fost folosită de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în mai multe scheme evazioniste.

Bogdan Olteanu, nevoit să renunțe la funcția de viceguvernator al BNR

În fața procurorilor, Bogdan Olteanu a recunoscut că a discutat în 2008 cu Călin Popescu-Tăriceanu despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, însă a susţinut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu.

"E un moment greu. E un moment trist şi o perioadă foarte tristă, sper să se termine cât mai repede. Doresc să obţin achitarea cât mai rapid pentru a reîncepe o viaţă normală. Până la acel moment voi face ceea ce onoarea şi respectul faţă de instituţia din care am făcut parte îmi cere. Voi transmite cât de rapid demisia mea din conducerea Băncii Naţionale şi voi urma să îmi susţin cauza în justiţie", a declarat fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: Bogdan Olteanu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close