Cum este pedepsit malpraxisul în România? Un chirurg, acuzat în instanţă, profesează în continuare

28 Sep 2009   •   17:00
Cum este pedepsit malpraxisul în România? Un chirurg, acuzat în instanţă, profesează în continuare medic

Un nou caz de malpraxis pedepsit de justiţia română. Un chirurg a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, şi cinci sute de mii de euro, despăgubiri băneşti. Doctorul poate însă opera în continuare.

Intervenţia cu probleme a fost efectuată în 2005 de medicul Traian Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală. Chirurgul experimenta un nou tip de proteză într-o operaţie de hernie de disc. Se pare însă, că ar fi lovit prea tare cu ciocanul ortopedic într-un depărtător înfipt în coloana vertebrală a pacientului. Acesta a rămas cu un handicap locomotor şi a făcut plângere în instanţă.

După patru ani de proces, medicul a fost condamnat. Ortopedul a primit doi ani de închisore cu suspendare şi a fost obligat la o daună de 500.000 de euro. Specialistul în chirurgie recunoaşte că în timpul operaţiei au apărut complicaţii. Traian Ursu operează în continuare pentru că instanţa a decis că vătămarea corporală din culpă a fost accidentală.

Un alt caz similar este cel al chirurgului urolog Ciomu, care a fost dat în judecată în 2004 pentru că i-a secţionat organul genital unui pacient. Medicul a fost condamnat definitiv la plata a 500.000 de euro. Suma va trebui plătită atât de Naum Ciomu, cât şi de Spitalul Panduri - acolo unde s-a efectuat operaţia.

Pentru că de-a lungul anilor, Colegiul Medicilor nu a ?condamnat" niciun doctor pentru malpraxis, victimele s-au adresat instanţelor, făcând plângeri penale pentru vătămare corporală.

Antena 3

x close