Antena 3 CNN Actualitate Cum este pedepsit malpraxisul în România? Un chirurg, acuzat în instanţă, profesează în continuare

Cum este pedepsit malpraxisul în România? Un chirurg, acuzat în instanţă, profesează în continuare

Cum este pedepsit malpraxisul în România? Un chirurg, acuzat în instanţă, profesează în continuare
Sursa foto: medic
28 Sep 2009   •   17:00

Un nou caz de malpraxis pedepsit de justiţia română. Un chirurg a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, şi cinci sute de mii de euro, despăgubiri băneşti. Doctorul poate însă opera în continuare.

Intervenţia cu probleme a fost efectuată în 2005 de medicul Traian Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală. Chirurgul experimenta un nou tip de proteză într-o operaţie de hernie de disc. Se pare însă, că ar fi lovit prea tare cu ciocanul ortopedic într-un depărtător înfipt în coloana vertebrală a pacientului. Acesta a rămas cu un handicap locomotor şi a făcut plângere în instanţă.

După patru ani de proces, medicul a fost condamnat. Ortopedul a primit doi ani de închisore cu suspendare şi a fost obligat la o daună de 500.000 de euro. Specialistul în chirurgie recunoaşte că în timpul operaţiei au apărut complicaţii. Traian Ursu operează în continuare pentru că instanţa a decis că vătămarea corporală din culpă a fost accidentală.

Un alt caz similar este cel al chirurgului urolog Ciomu, care a fost dat în judecată în 2004 pentru că i-a secţionat organul genital unui pacient. Medicul a fost condamnat definitiv la plata a 500.000 de euro. Suma va trebui plătită atât de Naum Ciomu, cât şi de Spitalul Panduri - acolo unde s-a efectuat operaţia.

Pentru că de-a lungul anilor, Colegiul Medicilor nu a ?condamnat" niciun doctor pentru malpraxis, victimele s-au adresat instanţelor, făcând plângeri penale pentru vătămare corporală.

Antena 3

×
Subiecte în articol: chirurg malpraxis
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close