Antena 3 CNN Actualitate Cum se fraudează statul român cu miliarde de euro cu ajutorul fructelor şi legumelor

Cum se fraudează statul român cu miliarde de euro cu ajutorul fructelor şi legumelor

Cum se fraudează statul român cu miliarde de euro cu ajutorul fructelor şi legumelor
Sursa foto: Foto: megafruct.ro
de N.B.    |    01 Oct 2012   •   11:53

Piaţa de fructe şi legume din România a fost acaparată, aproape complet, de exportatorii din Turcia. Afacerile acestora aduc anual miliarde de euro şi au devenit unul dintre cele mai sofisticate sisteme de evaziune fiscală.

Totul începe în Samandag, un oraş din Turcia, aflat la frontiera cu Siria, la 1.700 de kilometri de România, de unde, conform documentelor, se trag cele două familii care operează reţelele.

Paşa Ecevit şi Yuksek Sahin sunt cei doi lideri ai familiilor. Despre ei, oamenii se feresc să vorbească. Ecevit este suspectat de procurorii români că s-ar afla în spatele operaţiunii de fraudare a statului.

Conform unor documente oficiale, Ecevit foloseşte o reţea de firme fantomă, care importă fructe şi legume din Turcia sau din Occident, le vând la negru unor intermediari, iar aceştia le plasează în piaţă, la preţurile umflate care au acaparat rafturile de fructe şi legume. Din toată această operaţiune, statul nu primeşte niciun ban. Companiile fac datorii până în momentul în care declară faliment, şi se închid.

Reporterii "În premieră" au desoperit filierele prin care fructele şi legumele de import sunt folosite pentru a frauda statul român, un stat "atât de slab", după cum spun membrii organizaţiilor.


×
Subiecte în articol: frauda import In premiera
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close