Antena 3 CNN Actualitate Cum se pregătește România pentru iarnă. Autoritățile vor să-i instruiască pe oameni pentru a face față dezastrelor. Ce spune Raed Arafat

Cum se pregătește România pentru iarnă. Autoritățile vor să-i instruiască pe oameni pentru a face față dezastrelor. Ce spune Raed Arafat

Cum se pregătește România pentru iarnă. Autoritățile vor să-i instruiască pe oameni pentru a face față dezastrelor. Ce spune Raed Arafat
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    16 Oct 2017   •   22:17

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni la Antena 3 că stocurile pentru iarnă sunt monitorizate, contractele pentru deszăpezire sunt verificate și sistemul de alertă a populaţiei în caz de fenomene meteo extreme urmează să fie implementat.

„Pregătirea populației am început-o de ceva timp pe cutremur, pe inundații. Aplicația DSU are în ea și parte educativă, putem interacționa, are o componentă de alertare și e conectată cu ANM. Alerta intră direct pe smartphone(...). Orice țară nu poate să rămână pe un singur sistem de alertare a populației. Sistemul „RO-ALERT” va permite transmiterea unor mesaje inclusiv dacă tu nu ai ales asta. După ce avem sistemul, încep testările”, a spus Arafat.

Aplicația gratuită a Departamentului pentru Situații de Urgență vă poate atenționa chiar și cu 30 de minute înainte să înceapă o vijelie. Trebuie doar să selectați județul care vă interesează și când meteorologii vor emite o avertizare, aceasta va ajunge și în telefonul dumneavoastră.



În data de 5 octombrie, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă, prin care sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă ''RO-ALERT'' va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti, ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Prin intermediul acestui sistem, vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, cu ajutorul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor.

Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Sistemul va fi pus în aplicare de către MAI, prin IGSU, cu suportul tehnic al STS, şi va fi operat de structurile cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi ale structurilor subordonate acestuia.

Raed Arafat a vorbit la Antena 3 și despre dotarea cu echipamente performante.

Potrivit lui, sumele alocate pentru investițiile din domeniul situațiilor de urgență se ridică la 600 de milioane de euro.

Arafat a precizat că din fondurile totale de 600 de milioane de euro alocate pentru sectorul de urgențe, aproximativ 170 de milioane de euro sunt pentru componenta de aviație, în special pentru căutare și salvare montană, iar 430 de milioane de euro merg către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Raed Arafat: Se aude că se pregătește o legislație care include modificare pe partea sistemului de urgențe

×
Subiecte în articol: iarnă Raed Arafat Sinteza Zilei
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close