Antena 3 CNN Actualitate Cum se va desfășura școala din toamnă? Turcan: Luăm în considerare sistemul hibrid

Cum se va desfășura școala din toamnă? Turcan: Luăm în considerare sistemul hibrid

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, începând din toamnă, școala s-ar putea desfășura în sistem hibrid. Astfel, regimul clasic ar putea fi completat de învățământul online, în special în mediul urban.

Cum se va desfășura școala din toamnă? Turcan: Luăm în considerare sistemul hibrid
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    10 Iul 2020   •   10:00

"Ne dorim școala în condiții normale, însă suntem pregătiți și cu măsuri pentru școala în condiții dificile. Avem planuri de măsuri propuse de asociația părinților, de la Ministerul Educației și de la INSP”, a declarat Raluca Turcan pentru Digi 24. 

Aceasta a adăugat că, în cazul în care anul școlar va începe online, se va urmări o bună desfășurare a acestuia.

”Toate planurile vor fi puse cap la cap și vor urmări - dacă vom ajunge să avem învățământ online, acoperirea învățământului online să fie mai mare - acoperire teritorială și existența de tehnologie, să existe conținut online, calitatea predării mai bună, pregătirea profesorilor pentru această predare, să fie pregătită infrastructura școlară care să permită reducerea numărului de elevi”. 

Sistemul hibrid - 50% școală fizică 50% școală online

De asemenea, Raluca Turcan a menționat că cea mai mare problemă apare în  mediul urban, unde aglomerarea din clase este foarte mare, de aproximativ 32 - 36 de elevi. Tocmai de aceea se dorește implementarea unui sistem hibrid. 

”Un sistem hibrid - 50% școală fizică 50% școală online - a apărut ca propunere din partea instituțiilor educaționale, al asociațiilor de părinți, dar un sistem hibrid presupune ca și zonele dezavantajate să fie acoperire cu net, să existe tehnologie și profesorii să știe să predea, copiii să fie sprijiniți de părinți", spune Raluca Turcan. 

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban îi avertiza pe cei din domeniul educației să fie pregătiți să înceapă cursurile doar online. 

Raluca Turcan, șefa comisiei care pregătește reînceperea anului școlar

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara luni seara că decizia va fi luată în funcție de evaluările fiecărei etape. De asemenea, acesta a declarat că există un grup de lucru,  o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, condusă de Raluca Turcan, care se ocupă cu gestionarea măsurilor de reîncepere a noului an școlar. 

„Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.

3 scenarii posibile pentru noul an școlar

Pe masa ministrului Educației au ajuns trei scenarii posibile pentru noul an școlar, în funcție de evoluția pandemiei. Primul scenariu presupune prezența normală a elevilor la școală. Cel de-al doilea scenariu presupune prezența de 50% la școală, restul de 50% online. Scenariul al treilea prevede cursuri 100% online. 

Decizia privind reînceperea școlii, spre sfârșitul verii

Ministrul Sănătății îndeamnă românii la prudență și la respectarea măsurilor de siguranță, spunând că deciziile cu privire la reînceperea anului școlar vor fi luate abia spre sfârșitul verii. 

”La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui primului moment pandemic”, a adăugat ministrul. 

×
Subiecte în articol: şcoală Raluca Turcan
Parteneri
Trei români au murit LIVE pe Facebook, într-un accident la Strasbourg
x close