Antena 3 CNN Actualitate Cum spunem corect: "votul pe moţiunea de cenzură" sau "votul pentru moţiunea de cenzură"?

Cum spunem corect: "votul pe moţiunea de cenzură" sau "votul pentru moţiunea de cenzură"?

Ana Iorga a explicat dacă este corect să spunem "votul pe moţiunea de cenzură", şi nu ar trebui să spunem poate "votul pentru moţiune". 

Cum spunem corect: "votul pe moţiunea de cenzură" sau "votul pentru moţiunea de cenzură"?
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    31 Aug 2020   •   14:30

Probabil aţi auzit foarte des în ultima vreme: "vot pe moţiune" sau acum ceva timp chiar "dezbatere pe moţiune". Azi fiind chiar ziua moţiunii, aflăm care este varianta corectă.

Este din nou o situaţie în care prepoziţia "pe" s-a extins foarte mult în contexte nepotrivite, a explicat Ana Iorga, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3. Dar aceasta este o tendinţă de câţiva ani buni în română. S-a vorbit şi de: discuţie pe justiţie, rămâneţi pe telefon, reporter pe economie, numai vot pe moţiune mai lipsea.

Soluţia cea mai potrivită: "votul pentru moţiune"

E aşadar o tendinţă actuală despre extinderea prepoziţiei PE. De ce este atât de căutat acest PE? Poate pentru că are acest sens de relaţie, adică e sinonim cu: "în privința", "privitor la", "în legătură cu", iar aşa reuşeşte să ia locul altora în multe contexte. 

Cum spunem corect: "votul pe moţiunea de cenzură" sau "votul pentru moţiune"?

Soluţia cea mai potrivită este: "votul pentru moţiune". Nu ne mulţumeşte nici asta întru totul, fiindcă acest "pentru" ar putea sugera "în favoarea" moţiunii, de deci avem senzaţia că e ambiguă exprimarea şi de asta poate şi jurnaliştii evită "pentru". 

Exemple greşite cu prepoziţia "pe"

În ce priveşte sintagma "dezbatere pe moţiune", aici ar merge foarte bine exprimarea cu genitiv: "dezbaterea moţiunii". Structura cu genitiv nu este imposibilă nici în celălalt exemplu cu votul: putem spune şi "votul moţiunii", pentru că se votează moţiunea.

Tot ce putem face ca să nu avem o exprimare simplistă cu PE în toate situaţiile este să fim atenţi la celelalte prepoziţii disponibile care se potrivesc în contextul nostru. În loc de "discuţie pe justiţie", "discuţie despre justiţie", în loc de "specialist pe IT", "specialist în IT", în loc de "rămâneţi pe telefon", "rămâneţi la telefon". Şi, astăzi, "votul pentru moţiune", nu PE moţiune.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close