Antena 3 CNN Actualitate Cum vrea PDL-ul să rezolve problema pensionarilor. Cine va plăti pentru greşeală?

Cum vrea PDL-ul să rezolve problema pensionarilor. Cine va plăti pentru greşeală?

Cum vrea PDL-ul să rezolve problema pensionarilor. Cine va plăti pentru greşeală?
de O.P.    |    25 Apr 2012   •   13:17
PDL ia în calcul ca sumele pe care Casa de Pensii trebuie să le restituie pensionarilor reprezentând contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate să fie calculate ca avans pentru plata CAS pe următoarele luni, până când se ajunge la o echivalare a sumelor restante.

Potrivit unor surse democrat-liberale, atât ministrul Muncii, cât şi preşedintele Casei de Pensii au fost informaţi cu privire la posibilitatea ca sumele pe care statul trebuie să le restituie pensionarilor, în urma calculării greşite a CAS, să se considere un avans.
Astfel, pensionarilor nu li se va mai reţine contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate încasate în baza Ordonanţei de Urgenţă 107/2010, o perioadă echivalentă cu suma pe care aceştia o au de primit înapoi de la stat.

Sursele citate au menţionat că astfel efortul bugetar nu este la fel de mare şi se poate ajunge la o echivalare a acestor sume, printr-un calcul făcut în perioada următoare de Casa de Pensii.

Pensionarilor li se va restitui diferenţa de contribuţii începând cu data deciziei Curţii Constituţionale, pentru plata retroactivă fiind necesară în continuare acţionarea în instanţa de judecată, au explicat democrat-liberalii. 

Guvernul analizează situaţia legală şi financiară pentru rezolvarea problemei create în urma deciziei CC privind plata CAS  numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arată că ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contribuţiilor achitate în acest an,coaliţia având opinii diferite

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analizează situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale (CC).

"Guvernul analizează situaţia legală şi financiară apărută în urma deciziei Curţii", a spus Suciu, fără alte detalii.

Surse politice au declarat în acelaşi timp agenţiei MEDIAFAX că datele analizate la nivelul Guvernului relevă că numai pentru returnarea contribuţiilor de asigurări sociale reţinute pensionarilor în acest an şi identificate drept neconstituţionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care în interiorul coaliţiei sunt opinii divergente.

 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari CAS casa de pensii OUG
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close