Antena 3 CNN Actualitate Curtea Constituţională a decis că şefii parchetelor nu pot fi numiţi de către CSM

Curtea Constituţională a decis că şefii parchetelor nu pot fi numiţi de către CSM

Curtea Constituţională a decis că şefii parchetelor nu pot fi numiţi de către CSM
08 Oct 2008   •   13:54

Numirea şefilor de parchete revine în continuare preşedintelui României. Legea privind statutul magistraţilor a fost declarată neconstituţională. Senatorii au votat, marţi, legea privind statutul magistraţilor, prin care elimină posibilitatea şefului statului de a-l mentine în funcţie pe şeful DNA, Daniel Morar. Senatul a adoptat cu 78 de voturi pentru şi 45 împotrivă proiectul de lege care decide că numirea şefilor la DNA, DIICOT şi la Parchetul Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi realizată de către CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei şi cu avizul Secţiei de procurori din cadrul CSM.
Modificarea a fost iniţiată şi susţinută de senatorii PSD, PNL, PC şi PRM. Senatul este camera decizională, iar legea va merge la promulgare. Potrivit legii adoptate de Senat, procurorul general, şeful DNA, DIICOT, ÎCCJ şi adjuncţii acestora vor putea fi numiţi numai dacă au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător. De asemenea, aceştia sunt numiţi pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată. În prezent, numirea şefilor DNA, DIICOT şi ai Parchetului ÎCCJ este făcuta de către preşedintele Traian Băsescu la propunerea Ministerului Justiţiei.
Prin legea adoptata de Senat, Ministerul Justiţiei va propune şefii DNA, DIICOT, ÎCCJ, iar Consiliul Superior al Magistraturii îi va numi. Procedura de numire a procurorilor a constituit, în ultimii trei ani, un motiv de dispută între clasa politică şi magistraţi. Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, a expirat în 12 august anul curent. Cu o zi înainte, Ministerul Justiţiei a nominalizat un nou şef la DNA, în persoana Monicăi Şerbănescu.
În aceeaşi zi, pe 11 august, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a emis o delegaţie prin care a prelungit menţinerea în funcţie a lui Daniel Morar cu încă şase luni. CSM a dat aviz negativ Monicăi Şerbănescu pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Nominalizarea acesteia a fost transmisă preşedintelui Traian Băsescu, care trebuie să anunţe dacă accepta sau nu propunerea ministrului Justitiei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Parchet Curtea Constitutionala
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close