Antena 3 CNN Actualitate Curtea Constituțională a decis: Alegeri locale într-un singur tur

Curtea Constituțională a decis: Alegeri locale într-un singur tur

Curtea Constituțională a decis: Alegeri locale într-un singur tur
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Mai 2016   •   12:15

ALEGERI LOCALE 2016. Judecătorii Curții Constituționale au respins solicitarea prin care se urmărea trecerea de la un tur de scrutin la două tururi de scrutin la alegerile locale.

ALEGERI LOCALE 2016. Astfel, alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur, după cum prevede legea actuală.

ALEGERI LOCALE 2016. Conform președintelui CCR, Augustin Zegrean, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

----------------------------

ALEGERI LOCALE 2016. Președintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat, la intrarea în sediul Curții, că CCR nu schimbă legile, ci doar le declară constituționale sau neconstituționale.

În jurul orei 12:00, CCR va avea un răspuns pentru tema alegerilor locale, conform lui Zegrean.

“Voi știți deja rezultatul, am văzut la televizor că se pune pariu pe soluția de azi. Comisia de la Veneția spune că fiecare stat este liber să își aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituționale sau nu. O singură dată am spus când să se aplice o lege, tot în contextul unei recomandări a Comisiei de la Veneția. Astăzi mai avem două dosare, nu vorbim doar despre alegerile locale”,  a explicat Zegrean.

----------------------------

ALEGERI LOCALE 2016. Curtea Constituțională a României discută în 4 mai excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București, au confirmat joi oficiali ai CCR.

ALEGERI LOCALE 2016. Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

ALEGERI LOCALE 2016. La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că "pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București".

ALEGERI LOCALE 2016. La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație".

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close