Antena 3 CNN Actualitate Judecătorii CCR: Starea de alertă este constituțională

Judecătorii CCR: Starea de alertă este constituțională

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că ordonanţa de urgenţă 21/2004, cea care reglementează regimul stării de alertă, este constituţională, doar în condițiile în care nu restrâng drepturi și libertăți cetățenești. Acest lucru ar trebui adăugat în textul de lege.

Judecătorii CCR: Starea de alertă este constituțională
Sursa foto: Antena3
de L.D.    |    13 Mai 2020   •   12:21

Judecătorii Curții Constituționale au decis să respingă sesizarea făcută de Avocatul Poporului și să declare legea care se referă la Ordonanța 21/2004, constituțională. 

”Articolul 4 este constituțional în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restângerea unor drepturi și libertăți”, spun judecătorii CCR. 

Avocatul Poporului a sesizat, în 6 mai, Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.

×
Subiecte în articol: alerta stare

Desfăşurare impresionantă de forţe

Primele imagini de la barajul fisurat de la Tăul Mare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close