Antena 3 CNN Actualitate Justiția din Franța a refuzat extrădarea la București a Prințului Paul al României

Justiția din Franța a refuzat extrădarea la București a Prințului Paul al României

Curtea de Apel din Paris a refuzat solicitarea de extrădare a lui Paul Philippe al României. Potrivit acestuia, solicitarea a fost făcută în ”scop politic”, pentru a executa o condamnare într-un caz de restituire ilegală de bunuri.

Justiția din Franța a refuzat extrădarea la București a Prințului Paul al României
Sursa foto: Inquamphotos / Ganea Octav / Hepta
de Laura Dinu    |    29 Noi 2023   •   16:40

Camera pentru extrădări a Curții de Apel din Paris a refuzat predarea "din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene", scrie France Presse, citat de Agerpres

Îmbrăcat într-un palton negru, costum albastru şi cămașă mov, Paul Philipe Al României, în vârstă de 75 de ani, a primit decizia cu un zâmbet, conform relatării AFP. 

Decizia poate fi atacată însă de către procurorul general.  

Paul Philippe Al României a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza hotărârii judecătorești definitive de condamnare. 

Potrivit Ministerului Justiției din România, instanța din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare și asupra predării persoanei solicitate. 

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I. În 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comuniști, iar proprietățile sale au fost confiscate. 

Paul Philippe, cu cetățenie franceză, britanică și română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.   

×
Subiecte în articol: Paul Philippe
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close