Antena 3 CNN Actualitate Cutremur în Vrancea. Explicațiile seismologilor

Cutremur în Vrancea. Explicațiile seismologilor

Cutremur în Vrancea. Explicațiile seismologilor
31 Oct 2016   •   14:22

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 a avut loc, luni, la ora 13:59, în zona seismică Vrancea.

Conform INFP, seismul a avut loc la adâncimea de 89 de kilometri.

Directorul onorific al Institutului Național de Fizică, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că seismul nu a fost important și a explicat care sunt mecanismele care declanșează astfel de mișcări.

“Nu a fost un cutremur mare. Cutremurele care au loc în aceste zile se datorează influenței marelui bloc tectonic, care este Africa. Africa înaintează zilnic, minut de minut, către nord. Și dacă vă uitați la tot sistemul tectonic din est, se vede clar. Africa este un sistem tectonic extrem de puternic, destul de mobil, acționează asupra Mării Adriaticii, acolo se generează toate necazurile din Marea Adriatică, Italia, Serbia. De asemenea, există influențe asupra Greciei, unde apar acele cutremure de subducție și mai există o influență în Turcia și așa mai departe”, a explicat Mărmureanu.

“Dar mai există și sistemul indo-australian, care merge pe cealaltă parte. Deci lucrurile sunt mult mai complicate. Așa au apărut și Carpații Meridionali. Sunt mult mai complicate, dar nu este timp să discutăm acum. Suntem în dubiu când e un cutremur, dacă e din Africa sau din sistemul indo-australian. E complicat de apreciat. Dar niciodată Africa nu a produs cutremure foarte mari în Vrancea”, a conchis Gheorghe Mărmureanu.

×
Subiecte în articol: cutremur Vrancea explicatii seism
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close