Antena 3 CNN Actualitate Cutremur puternic în Japonia. Mai mulți morți și răniți

Cutremur puternic în Japonia. Mai mulți morți și răniți

Cutremur puternic în Japonia. Mai mulți morți și răniți
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Sep 2018   •   08:31

Cel puţin 9 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 300 au fost rănite după un cutremur cu magnitudinea 6,7 produs joi dimineaţa pe insula Hokkaido din nordul Japoniei, în urma căruia au avut loc mai multe alunecări de teren, relatează agenţiile Kyodo şi Reuters.

Aproximativ 30 de persoane sunt date dispărute în urma pagubelor produse de seism şi a alunecărilor de teren, iar alte circa 1.900 de locuitori s-au refugiat în adăposturi temporare înfiinţate în peste 400 de zone, conform informaţiilor furnizate de poliţie, salvatori şi autorităţi.

Numărul victimelor este posibil să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare continuă.

Seismul a provocat întreruperea furnizării energiei electrice pe arii vaste. Pana de curent a afectat circa trei milioane de persoane, dar şi transportul aerian şi feroviar, activitatea unităţilor medicale şi de învăţământ, procesele de producţie, comunicaţiile şi o centrală nucleară.

Postul public NHK a difuzat imagini aeriene cu o alunecare de teren în care au fost prinse mai multe case şi drumuri din localitatea Atsuma.

În Sapporo, capitala insulei, aflată la circa 50 de kilometri nord-vest de Atsuma, cel puţin 87 de persoane au fost rănite, potrivit Kyodo. De asemenea, cutremurul a provocat lichefierea solului în Sapporo şi în portul Tomakomai.

Aproximativ 4.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în regiunea afectată de alunecările de teren pentru a contribui la operaţiunile de căutare şi salvare, numărul acestora urmând să ajungă la 25.000, după cum a anunţat premierul nipon Shinzo Abe în cadrul unei conferinţe organizate joi.

Cutremurul s-a produs joi, la ora locală 3:08 (miercuri, ora 18:08 GMT), în regiunea Iburi din Hokkaido, la o adâncime de 40 de kilometri, conform Agenţiei de Meteorologie din Japonia.

Seismul a fost urmat de o serie de replici. Nu a fost declanşată alertă de tsunami.

Alte mişcări telurice de intensitate similară s-ar putea produce timp de circa o săptămână în aceeaşi regiune, a avertizat Agenţia de Meteorologie, citată de Kyodo.

Situată în zona de joncţiune a patru plăci tectonice, Japonia este o ţară cu risc seismic ridicat. De asemenea, aici se regăsesc peste o sută de vulcani activi.

Circa 18.500 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce un cutremur cu magnitudinea 9 şi un tsunami declanşat de acesta au devastat nord-estul Japoniei în martie 2011. Cele două evenimente naturale de amploare au provocat cel mai grav accident atomic din istoria ţării, catastrofa de la centrala nucleară Daiichi din Fukushima

×
Subiecte în articol: cutremur japonia insula disparuti
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close