Antena 3 CNN Actualitate Anunț major al specialiștilor despre sutele de cutremure din Gorj. România, afectată de cutremurul grav din Turcia

Anunț major al specialiștilor despre sutele de cutremure din Gorj. România, afectată de cutremurul grav din Turcia

Potrivit specialiștilor INFP, seismele din Gorj ar fi fost provocate de seismul de 7,8 grade din Turcia de anul trecut. 

de Delia Bulgaru    |    02 Apr 2024   •   11:12

În cursul anului trecut, la scurt timp după ce a avut loc cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter din Turcia, și în România au avut loc mai multe cutremure care au avut magnitudine destul de mare: 5,7; 5,2; 5.

"Zona Gorjului este cunoscută pentru cutremure, însă din 1945 nu am mai avut cutremure peste 5 la sud-vest de Târgu Jiu.

Această secvență seismică se caracterizează prin prezența celor trei cutremure de peste 5 și foarte multe cutremure de peste 4 apărute după cutremurul de 7.8 din Turcia.

Cele două cauze principale: cauze interne din cauza corpului magmatic care există în zonă. O strucură foarte rigidă, existența unor falii locale.

A doua cauză este influența cutremurului din Turcia de 7.8.

Energia cutremurului a fost canalizată de-a lungul faliei est anatoliene cu predicție spre sud. La câteva zile după cel de 7.8, pe falia transformantă a Mării Moarte a avut loc un cutremur de 6 în Siria", a spus seismologul Mihai Diaconescu, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: INFP cutremur turcia
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close