Antena 3 CNN Actualitate Dacă nu ai pile, poţi să mori. Cum se obţin pe sub mână medicamentele care ar putea salva vieţile a mii de români

Dacă nu ai pile, poţi să mori. Cum se obţin pe sub mână medicamentele care ar putea salva vieţile a mii de români

Dacă nu ai pile, poţi să mori. Cum se obţin pe sub mână medicamentele care ar putea salva vieţile a mii de români
Sursa foto: Foto: bp.blogspot.com
12 Mar 2013   •   19:53

Bolnavii de cancer sunt l
ăsaţi să se descurce singuri. Pacienţii au ajuns să apeleze la reţele subterane ca să facă rost de medicamentele care-i ţin în viaţă. În Bucureşti, o farmacie dă citostatice pe sub mână doar celor care ştiu un cod secret. Pare un film, dar e o realitate cruntă, românească.

Cu ajutorul unui cod, un bolnav de cancer poate cumpăra o speranţă de viaţă. Un tratament care, în mod normal, ar trebui să fie pentru toţi, e păstrat doar pentru cei cu relaţii. Iar farmacista pare să ştie foarte bine. Pacienţii care vin cu astfel de recomandări trebuie să primească medicamentul devenit leac rar.

Anunţaţi că au fost filmaţi cu o cameră ascunsă, reprezentanţii farmaciei au refuzat să comenteze. Ba chiar au încercat să ne convingă că nu au medicamentul.

Citostaticul vândut pe sub mână nu se găseşte, oficial, în nicio farmacie. E vital în tratamentul mai multor tipuri de cancer: de pancreas, de colon, mamar, rectal sau uterin. Momentan, în România există doar pe piaţa neagră a medicamentelor, aduse de intermediari din străinătate.

Pe hârtie, statul asigură sute de medicamente, dar în realitate nu există mai nimic. Şi unde statul nu e capabil, apar afaceriştii. Adevărate reţele subterane care aduc medicamente de peste tot din lume au apărut în ultimii ani.

S-au dezvoltat aceste reţele mafiote, cum le spun eu, de mai mult timp, de un an şi ceva, care vând aşa-zisele medicamente lipsă de pe piaţăexplică Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În acest moment, în România nu mai puţin de 40 de medicamente pentru cancer lipsesc cu desăvârşire de pe piaţă. În fiecare an, numărul bolnavilor de cancer creşte cu 70.000.





×
Subiecte în articol: citostatice cancer
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close