Antena 3 CNN Actualitate Dacian Cioloş critică Guvernul pentru că este incapabil să obţină fonduri europene

Dacian Cioloş critică Guvernul pentru că este incapabil să obţină fonduri europene

Dacian Cioloş critică Guvernul pentru că este incapabil să obţină fonduri europene
Sursa foto: Foto: en.mercopress.com
03 Mai 2011   •   10:24

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş a lansat o serie de critici extrem de dure la adresa guvernului României, despre care spune că nu este capabil să obţină fonduri europene.

Într-un interviu pentru Adevărul, Cioloş a declarat că a primit multe plângeri legate de funcţionarii publici, care mai mult pun beţe-n roate celor care doresc finanţare pentru proiecte europene.

Printre motivele care au dus la un grad extrem de redus de asimilare a fondurilor europene se numară birocraţia şi piedicile pe care le pun chiar funcţionarii publici, spune comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

"Există comportamente departe de ceea ce înseamnă profesionalism, unele chiar la limita corupţiei. (...) Am primit plângeri legate de schimbarea condiţiilor de eligibilitate după publicarea cererii de proiecte...într-un caz, chiar după ce un proiect a fost anunţat câştigător. Aflu despre întrebări, despre comportamentul unor funcţionari care îi descurajează pe beneficiari sa depună proiecte dacă nu lucrează cu anumite firme de consultanţă." declară Dacian Cioloş.

Cioloş a precizat pentru Adevărul că în unele cazuri funcţionarii care se ocupă de atragerea fondurilor europene cer şpagă pentru ca beneficiarii să-şi primească banii mai repede. Sistemul reuşeşte doar să pună beţe în roate cînd vine vorba de asimilarea banilor de la UE.

O altă problemă identificată de comisarul european pentru Agricultură este lipsa unei strategii prin care fondurile europene să fie folosite eficient. Cu alte cuvinte, banii europeni care ajung să intre în România sunt destinaţi de multe ori unor proiecte lipsite de viabilitate, care nu răspund nevoilor din teren.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close