Antena 3 CNN Actualitate Cine este Dacian Cioloș, noul premier desemnat al României

Cine este Dacian Cioloș, noul premier desemnat al României

Cine este Dacian Cioloș, noul premier desemnat al României
10 Noi 2015   •   17:08
Dacian Cioloș este noul premier desemnat al României, potrivit anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis. Acesta va încerca să formeze o listă a noului Guvern și apoi să obțină votul de investitură în Parlament.

Dacian Cioloș
s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. Absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Cioloș este de profesie inginer horticultor. Și-a continuat studiile post-universitare în Franța, țară în care a urmat și mai multe stagii de practică.

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile.

Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Manager cu Țintă Agricultură și Dezvoltare Rurală, SAPARD. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Emil Boc.

În 2010 a fost numit comisar european din partea României  pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, funcție pe care a pierdut-o odată cu schimbarea Comisiei Europene.

Din iulie, Cioloș este consilier special al președintelui CE Jean-Claude Juncker pe teme de siguranță alimentară.

Pe 15 octombrie, Cioloș a primit titlul de doctor honoris causa al USAMV Cluj.

Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close