Antena 3 CNN Actualitate Daily Income: Guvernul dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Măsurile economice promise de Executiv, sub semnul întrebării

Daily Income: Guvernul dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Măsurile economice promise de Executiv, sub semnul întrebării

Daily Income: Guvernul dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Măsurile economice promise de Executiv, sub semnul întrebării
Sursa foto: Foto: Antena 3
25 Mar 2014   •   10:19

Deşi anul a început bine şi, după prima lună, aveam un excedent bugetar de 1,5 miliarde de lei, acum, la finalul primului trimestru, lipsesc deja 670 de milioane de lei.

Suma nu e mare în contextul macroeconomic românesc, însă, aparent, e suficientă pentru a pune sub semn de întrebare măsuri importante promise de Guvern precum reducerea CAS, scutirea de la plată a profitului reinvestit, sau reducerea TVA. Importantă pentru cei cu venituri mici este şi măsura de recalculare a pensiilor acordate după 2011, care a avut totuşi loc.

Aproape un sfert de milion de pensionari vor primi pensii mai mari până la sfârşitul acestei luni. Recalcularea se aplică persoanelor care s-au pensionat după 1 ianuarie  2011.

Şeful Executivului, Victor Ponta, a anunţat că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi neimpozitarea profitului reinvestit vor fi aplicate de la jumătatea acestui an.

A atras însă atenţia că măsurile cer şi un sacrificiu bugetar.

Guvernanţii încearcă să diminueze impactul şi prin introducerea accizei de 7 centi la carburanţi. Premierul spune că ar renunţa şi mâine la acciză dacă ar exista banii necesari la buget.

Pe de altă parte, ministrul de Finanţe spune că suprataxarea carburanţilor este necesară, bugetul având deja o lipsă de 670 milioane de lei.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close