Antena 3 CNN Actualitate Daily Income. Guvernul vrea să interzică plăţile în numerar între persoanele fizice pentru achiziţiile de terenuri, case şi maşini

Daily Income. Guvernul vrea să interzică plăţile în numerar între persoanele fizice pentru achiziţiile de terenuri, case şi maşini

Daily Income. Guvernul vrea să interzică plăţile în numerar între persoanele fizice pentru achiziţiile de terenuri, case şi maşini
04 Feb 2014   •   10:40

Potrivit unui proiect de ordonanţă, Guvernul vrea să interzica plăţile în numerar între persoanele fizice pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora.

De exemplu, dacă vreţi să vindeţi o maşină, nu mai puteţi face tranzacţia direct cu cumpărătorul, ci trebuie sa treceţi pe la bancă. Acolo, atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul vor trebui plătească o serie de comisioane. În primul rând, fiecare trebuie să îşi deschidă un cont pentru care va plati lunar comisionul de administrare şi va suporta costurile de transfer al banilor. Pentru un ordin de plată în euro, cumpărătorul va plăti, in medie, un comision de 0,2% din suma transferată.

În cazul in care tranzactia se incheie in moneda naţională, pentru o sumă mai mare de 50.000 de lei, cumpărătorul trebuie să suporte un comision care ajunge şi la 25 de lei.

Nici cel care vinde nu scapă de costuri. Există bănci care îi vor reţine câţiva lei doar pentru că a incasat o sumă in cont, iar pentru a retrage numerarul primit de la cumpărător, va lăsa şi el băncii aproximativ 0,5% din bani.

În cazul vânzării de imobile în valută, interzicerea plăţilor cash înseamnă, pentru cumpărător şi vânzător, obligaţia de a lăsa la banca sume chiar de ordinul sutelor de euro. Cine va încerca să ocolească banca riscă amenzi uriaşe, de 20% din valoarea tranzacţiei.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane si in cazul plăţilor in numerar pe care le pot face firmele între ele şi către persoane fizice, de la 10.000 de lei pe zi, la 2.000 de lei pe zi.






×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close