Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanţelor: "Este exclus să creștem TVA. Nu ne dorim creșterea de taxe"

Ministrul Finanţelor: "Este exclus să creștem TVA. Nu ne dorim creșterea de taxe"

Dan Vîlceanu, ministrul al Finanțelor, a precizat într-un interviu pentru Antena 3, că eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor din anumite domenii precum IT, construcții și cercetare este o variantă aflată în analiză în acest moment.

Ministrul Finanţelor: "Este exclus să creștem TVA. Nu ne dorim creșterea de taxe"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3    |    28 Sep 2021   •   23:22

Potrivit ministrului Finanţelor, Dan Vîlceanu, eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor în domeniile IT, construcții și cercetare: ”este o chestiune de echitate, corectitudine faţă de restul categoriilor care fac aceste plăţi.

„Este exclus să creștem TVA. Așa cum spunea și premierul nu ne dorim creșterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe salarii sau pe venit și excepții la plata contribuțiilor", a spus Dan Vîlceanu, ministrul de Finanţe.

Întrebat care sunt categoriile considerate excepţii, Vîlceanu a precizat că: "sunt mai multe categorii. Toate excepțiile la momentul de față de la plata impozitului pe salariu, pe venit și excepțiile legate de contribuții, plus excepții legate de impozite și taxe Locale sunt undeva la 3% din PIB. Este o sumă foarte mare".

Dan Vîlceanu a mai adăugat că aceste măsuri au ca scop o chestiune de "echitate şi corectitudine".

„Este o chestiune de echitate de corectitudine pentru că sunt oameni care plătesc contribuții și impozit și alții nu plătesc. Nu suntem adepții unei politici impuse, discutăm cu industria și apoi vedem care va fi varianta.

De altfel avem și critici din partea a Comisiei Europene și din partea altor instituții financiare legate de aceste excepții", a mai spus Dan Vîlceanu, ministrul al Finanţelor.

Ministrul Finanțelor spune cu cât ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

×

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close