Antena 3 CNN Actualitate Dan Voiculescu: Datoria publică a crescut

Dan Voiculescu: Datoria publică a crescut

Dan Voiculescu: Datoria publică a crescut
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Aug 2015   •   13:26

Golurile de la buget, cum sunt cele din sistemele de pensii şi de sănătate, au fost acoperite în ultimii ani cu bani împrumutaţi. Acest lucru a crescut datoria publică până la un nivel îngrijorător, atrage atenţia profesorul Dan Voiculescu într-o postare pe blogul personal.

Conform datelor oficiale ale BNR, datoria publică a depăşit în martie 2015 aproximativ 60 de miliarde de euro. Acest lucru înseamnă o povară de 3.000 de euro pentru fiecare român, de la nou-născuţi la pensionari, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani.

"Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 - 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanţarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate. Împrumuturile sunt utile dacă sunt investite eficient şi dacă asigură beneficii mai mari decât costurile", atrage atenţia profesorul Dan Voiculescu.

Iluzia unei creşteri economice prin împrumuturi externe va costa scump România, se arată în aceeaşi postare de pe blogul personal.

"Pentru a evita un dezastru economic şi social, avem nevoie urgent de o politică guvernamentală care să vizeze reducerea datoriei publice, un Plan Naţional de Investiţii Strategice  şi de măsuri concrete de susţinere a clasei de mijloc. Raportat la gradul de îndatorare al Statelor Unite, datoria externă a României pare relativ mică. Însă exemplul SUA nu este valabil. În primul rând, pentru că România nu este SUA", notează Dan Voiculescu.

Datoria publică înseamnă aproape 40% din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 % cât era în 2012.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu BNR Curtea de Conturi
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close