Dan Voiculescu, scrisoare pentru Victor Ponta: Tabloul macroeconomic al României trebuie să beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare şi monetare

de A.M.P    |    16 Iun 2015   •   10:26

Adrian Măniuţiu a prezentat, la "Daily Income", o scrisoare semnată de profesorul Dan Voiculescu şi adresată premierului Victor Ponta în care îi cere să pună la punct o politică economică în cel mai scurt timp. Asta pentru că ţara noastră a rămas în urma celorlalte state europene atât din punct de vedere al forţei de muncă active cât şi din punct de vedere al salarizării şi producţiei economice.

Situaţia este foarte gravă în acest moment, spune profesorul Dan Voicuescu. Asta pentru că "în România, salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro, în timp ce în Grecia acesta este de 2.000 de euro (iar preâurile alimentelor în România şi Grecia nu sunt foarte diferite). Statul român a lichidat, în ultimii 25 de ani, Fabrica Tractorul, Fabrica de camioane, Combinatul Oltchim, Uzina Republica ţi câte altele, multe vândute pe 1 euro la fier vechi. Statul american a salvat în ultimii ani General Motors, francezii Peugeot, olandezii banca ABN AMRO. România avea în 1990 un produs intern brut aproximativ egal cu cel al Poloniei. Astăzi România are un PIB de 8.500 euro/cap de locuitor iar Polonia de aproximativ 12.500. Mai mult, în 1990, România avea datorie zero, iar Polonia avea o datorie de 40 mld euro", a scris Dan Voiculescu pe blog.

Potrivit profesorului Dan Voiculescu, diferenţa majoră dintre România şi celelalte ţări o reprezintă lipsa politicii macro-economice care să asigure un climat favorabil antreprenorilor.

"Avem 5 milioane de oameni forţă activă din cei 20 de milioane de locuitori, în timp ce Ungaria sau Cehia au cu aproximatie aceeaşi forţă activă, dar din 10 milioane de locuitori. De aceea, tabloul macroeconomic al României trebuie să beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare şi monetare", a mai scris profesorul Dan Voiculescu.

Profesorul Dan Voiculescu spune că a venit momentul pentru a se depăşi cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat legal transparent, obiectiv şi rapid. Nu fiţi populişti pretinzând că vă pasă de oameni, încheie profesorul citând din Leszek Balcerowicz, omul care a realizat tranziţia în Polonia

Parteneri
x close