Antena 3 CNN Actualitate Daniel Baciu a anunțat data la care intră pensiile majorate, în ianuarie | Veste importantă pentru toți pensionarii

Daniel Baciu a anunțat data la care intră pensiile majorate, în ianuarie | Veste importantă pentru toți pensionarii

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a făcut un anunț important pentru toți pensionarii înainte de sărbători.

Daniel Baciu a anunțat data la care intră pensiile majorate, în ianuarie | Veste importantă pentru toți pensionarii
Sursa foto: Getty Images/Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    19 Dec 2023   •   09:00

”Începând de duminică se tipăresc taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024 care includ creșterea valorii punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei și creșterea indemnizației sociale de la 1.125 lei la 1.281 lei. 

Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate”, a anunțat Daniel Baciu

”Vreau să dau asigurări tuturor pensionarilor că există fondurile necesare în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 atât pentru majorarea cu 13,8% din ianuarie, cât și pentru recalcularea prevăzută de noua lege a pensiilor pentru luna septembrie. 

Vă doresc tuturor sărbători fericite și liniștite!!”, a mai scris președintele CNPP pe o rețea socială.  

? Începând de duminică se tipăresc taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024 care includ creșterea valorii...

Publicată de Daniel Baciu pe Luni, 18 decembrie 2023

Și Ministerul Muncii a publicat un video pe o rețea socială pentru a spulbera orice dubiu și pentru a-i asigura pe români că, începând cu luna ianuarie, vor primi pensiile majorate.  

”Se întâmplă chiar acum!”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii pe Facebook, într-un video filmat în tipografia unde se tipăresc cupoanele de pensii majorate. 

”Cupoanele de pensie, cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineață. Colegii din Casa Națională de Pensii sunt pe poziții. Din ianuarie, pensionarii vor primi banii prin mandat poștal sau pe carduri”, mai spun aceștia.

Se întâmplă chiar acum! Cupoanele de #pensie cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineață; colegii din Casa Națională de Pensii sunt pe poziții. Din ianuarie, pensionarii vor primi banii prin mandat poștal sau pe carduri.

Publicată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe Duminică, 17 decembrie 2023

Imaginile vin ca o confirmare a faptului că nu există motive de panică în ceea ce privește eventuale întârzieri ale pensiilor, după ce și șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că se lucrează la capacitate maximă pentru a nu exista probleme.  

"Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează. 

Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%", a spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Citește și: Pensionarii din România care rămân fără acest ajutor din partea statului, de la 1 ianuarie

Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, adoptată la votul final în noiembrie, va intra în vigoare în principiu în septembrie 2024, însă o parte din prevederi se aplică deja din 1 ianuarie.

Legea pensiilor, publicată luni în Monitorul Oficial, prevede, printre altele, două majorări, creșterea vârstei de pensionare și bonusuri.

În plus, Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem.

De principiu, legea pensiilor va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, însă unele prevederi se vor aplica de la începutul anului.

Citește șiCresc pensiile: Câți bani primesc în plus românii în funcție de anul nașterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării și stagiul de cotizare

Prevederile din Legea pensiilor care se aplică de la 1 ianuarie 2024: 

- pensiile se indexează cu rata inflației, de 13,8%

- românii pot alege să lucreze peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani 

- majorarea punctului de pensie cu 13,8 %, adică până la valoarea de 2.032 de lei. Astfel, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei

- termenul de contestare a deciziilor Caselor teritoriale de pensii va fi de 45 de zile

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close