Antena 3 CNN Actualitate Daniel Morar, nemulţumit de noul Cod Penal: marea corupţie dispare sau se prescrie

Daniel Morar, nemulţumit de noul Cod Penal: marea corupţie dispare sau se prescrie

Daniel Morar, nemulţumit de noul Cod Penal: marea corupţie dispare sau se prescrie
Sursa foto: Daniel morar
17 Mar 2009   •   03:26

Noile coduri ale justiţiei ce aşteaptă a fi introduse în România nasc nemulţumiri vârf. Şeful DNA, Daniel Morar, se declară nesatisfăcut de Codul Penal, pe care îl consideră prea blând cu unele infracţiuni.

El acuză, spre exemplu, că noul cod nu include în forma sa, unele prevederi incluse acum în legile speciale şi ce urmau să fie implementate în acesta.
?Spre exemplu, nu este preluat textul ce incriminează stabilirea cu intenţie a unor valori diminuate a bunurilor aparţinând în mare parte instituţiilor publice, cu ocazia diverselor proceduri, cum ar fi privatizarea, de către cei care au atribuţii de conducere, în scopul obţinerii de bani sau alte foloase ne cu venite?, arăta Morar într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Acesta mai arăta că noul Cod nu mai incriminează abuzul în serviciu cu consecinţe deosebit de grave sau înşelăciunea cu aceleaşi consecinţe, stabilit acum la prejudicii de peste 200.000 lei. În plus, s-a ajuns la o relaxare a pedepselor de trei ori, ajungând de la maxime de 15 ani la maxime de 5 ani.

?S-a trecut în extrema cealaltă. În principiu, nu suntem împotriva reducerii pedepselor. Nu vedem neapărat un impediment în chestiunea aceasta. De la pedepse de 15 ani se ajunge la pedepse de 5 ani, cu un efect colateral: termenele de pre scripţie se reduc la jumătate. Efectul se va vedea, deoarece pe rolul in stanţelor sunt foarte multe dosare în care au trecut deja cinci, şase, şapte ani de la data comiterii faptelor, astfel încât vor fi multe situaţii în care judecătorul va fi nevoit să dispună încetarea procesului. Soluţia era să nu scadă pedepsele atât de mult. Mai e de discutat şi eliminarea din noul Cod a pragului valoric. Astfel, indiferent că s-au furat 100 de lei ori s-au furat 100 de milioane de euro pedeapsa este aceeaşi: de la 1-5 ani?, sublinia Morar.

Şeful DNA a calculat că peste 150 de inculpaţi trimişi deja în judecată de procurorii anticorupţie vor scăpa de închisoare, deoarece faptele lor ar fi dezincriminate sau ar intervini prescripţia, în condiţiile în care se aplică noul Cod Penal.
Şeful DNA a mai criticat, în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că proiectul de Cod Penal redefineşte noţiunea de funcţionar, lucru ce nu trebuia modificat. "În noul proiect nu mai există noţiunea de funcţionar public", a arătat Morar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close