Antena 3 Actualitate Datele legate de convorbirile telefonice şi SMS-uri, înregistrate şi stocate, timp de şase luni

Datele legate de convorbirile telefonice şi SMS-uri, înregistrate şi stocate, timp de şase luni

19 Ian 2009   •   18:28
Datele legate de convorbirile telefonice şi SMS-uri, înregistrate şi stocate, timp de şase luni telefon mobil

De marţi toate datele legate de convorbirile telefonice şi SMS-uri vor fi înregistrate de operatorii de telefonie mobilă. Operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi de lege să păstreze timp de şase luni anumite date de identificare.
Apelurile telefonice vor fi interceptate, indiferent dacă sunt făcute de pe un telefon fix sau mobil. Asta înseamnă că operatorii de telefonie vor stoca următoarele informaţii: de unde vorbim şi cu cine vorbim. Mai mult, vor fi cunoscute numele şi locaţia persoanei apelate.
În următoarele şase luni, se va şti cu exactitate de unde aţi trimis mesaje, cui şi mai ales când. 15 martie este data de la care vor fi monitorizate şi e-mailurile. Nu se va cunoaşte conţinutul mesajelor, dar se va şti de unde trimitem e-mailul, date despre destinatar, data şi ora la care ne conectăm la internet, dar şi ora la care ne deconectăm.
Datele vor fi stocate o jumătate de an. Legea spune clar că nu trebuie stocat şi conţinutul mesajului, indiferent dacă este vorba despre un apel telefonic sau un e-mail. Datele vor fi făcute publice numai în condiţii speciale. Dezvaluirea datelor reţinute de furnizorii de servicii şi reţele comunicaţii electronice se fac publice pe baza unei autorizaţii emise de un magistrat de către organele de cercetare penală.
Orice accesare sau intenţie de transfer a datelor, fără autorizaţie, înseamnă închisoare de la 1 la 5i ani. De închisoare sunt pasibili şi cei care împiedică în vreun fel aplicarea legii. După cele şase luni, datele vor fi şterse definitiv.
Vedeţi textul legii 298/2008(pdf)
Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close