Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Cameron: Dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Cameron: Dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Cameron: Dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major
Sursa foto: Foto: presidency.ro
09 Dec 2015   •   17:51
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu premierul britanic David Cameron, că au discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere, șeful statului considerând că dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.

Șeful statului s-a arătat "bucuros" că, după 16 ani, premierul Marii Britanii a venit în ţara noastră, în timp ce premierul Marii Britanii a susţinut că discuţia cu preşedintele Iohannis a fost "foarte utilă", exprimându-şi speranţa că nu vor mai dura încă 16 ani până la vizita unui alt premier britanic în România.
 
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, cei doi au mai vorbit despre securizarea flancului estic al NATO, comunitatea românilor din Marea Britanie, procesul de renegociere a relațiilor dintre UE și Marea Britanie.
 
”E prima vizită oficială în România a unui premier britanic în ultimii 16 ani. Marea Britanie e unul din partenerii noștri importanți de care ne leagă un parteneriat strategic. Ne-am propus aprofundarea parteneriatului pe diversele sale paliere”, a spus președintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu premierul britanic.
 
”Dimensiunea militară și cea de securitate joacă un rol major, mai ales în contextul actual, între România și Marea Britanie. E în interesul celor două țări consolidarea acestei cooperări la toate nivelurile”, a adăugat șeful statului.

Nici tema referitoare la românii care trăiesc în Marea Britanie nu a fost ocolită. ”Am discutat şi despre românii care trăiesc în Marea Britanie şi plătesc acolo taxe. Cea mai mare parte a lor acolo sunt foarte bine integrați și contribuie la economia Marii Britanii prin taxele pe care le plătesc”, a mai punctat șeful statului.

”Am avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea fluxului migratorilor care va fi în continuare o problemă complexă. Am reiterat poziţia României, care susţine că trebuie mers la cauza problemei”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că a discutat cu premierul britanic și despre modalități de intensificare a cooperării economice dintre România și Marea Britanie. "Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive", a mai afirmat el.
 
Nu în ultimul rând, șeful statului a mulţumit premierului Marii Britanii pentru ajutorul dat în tragedia de la Colectiv, prin preluarea răniţilor în spitale din Marea Britanie.
 
La rândul său, premierul britanic David Cameron a spus, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie și România pot să-și consolideze cooperarea în domeniile apărării, migrației și reformei Uniunii Europene.

”Relaţiile dintre Marea Britanie şi România sunt importante şi am discutat astăzi despre colaborarea dintre ţările noastre. Am discutat despre reformarea Uniunii Europene, Marea Britanie vrea să rămână într-o Uniune Europeană reformată”, a spus premierul britanic.
 
În ce privește problema refugiaților, David Cameron a adăugat că ”am discutat despre stoparea fenomenului de trafic cu imigranţi”.
 
Anterior, premierul Cameron a avut o întrevedere cu omologul său român Dacian Cioloș. Vizita oficială a premierului britanic în România are loc cu puţin timp înaintea Consiliului European de iarnă care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie, şi în care se va discuta despre problema migranţilor.

Săptămâna trecută, premierul britanic a făcut o vizită şi în Bulgaria.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close