Antena 3 CNN Actualitate De ce aleg românii primari penali

De ce aleg românii primari penali

De ce aleg românii primari penali
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Iun 2016   •   17:19

Sociologul Mircea Munteanu a declarat pentru adevarul.ro că votul alegătorilor din România acordat persoanelor cu probleme penale vine din obişnuinţa de zi cu zi pe care aceşti cetăţeni o au cu mica corupţie. De la maşina parcată aiurea, micile înţelegeri cu autorităţile şi până la a accepta un primar corupt e doar un pas, susține sociologul.

„Ne întrebăm de ce au ales oamenii oameni cu probleme penale. Am putea spune că este o întrebare la care noi de vreo 150 de ani, ca naţiune nu ştim să răspundem. Este undeva în fibra noastră genetică, în ADN-ul nostru s-a produs un scurtcircuit, probabil la nivel cultural, din educaţia copiilor, de mici copii ni spune «lasă că merge şi aşa», iar, astfel, dacă de mic copil eşti obişnuit cu mica corupţie, trăind cu ea, numai prin faptul că îţi laşi maşina între-un loc nepermis cu avariile pornite vine cineva şi te înţelegi cu el să nu fi amendat, doar aceste mici chestiuni odată acceptate nu sunt în regulă. Ţine de fibra noastră culturală. Dacă noi în viaţa de zi cu zi acceptăm asta, atunci este firesc să acceptăm şi la nivel mai mare”, spune sociologul mureşean Mircea Munteanu.

Din 41 de primării de municipii reşedinţă de judeţ, plus cele şapte primării aferente Capitalei, 12 au fost câştigate de candidaţi cu dosare penale în diferite faze.

Citiți și: Senatul a decis: Primarii nu-şi pierd mandatul în cazul unei condamnări cu suspendare

 

 

×
Subiecte în articol: primari coruptie alegeri locale 2016
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close