Antena 3 CNN Actualitate De ce este esențială înzestrarea Armatei Române. Explicațiile ministrului Apărării și ale șefului Statului Major

De ce este esențială înzestrarea Armatei Române. Explicațiile ministrului Apărării și ale șefului Statului Major

De ce este esențială înzestrarea Armatei Române. Explicațiile ministrului Apărării și ale șefului Statului Major
30 Noi 2017   •   20:27

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, și Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au fost invitații lui Radu Tudor, la ”Punctul de Întâlnire”.

Tema discuției a fost înzestrarea Armatei Române cu tehnică militară și care sunt amenințările la adresa României.

"Armata Română s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Armata Română nu doar se modernizează doar în dotări. Armata Română se modernizează în modul de a vedea lucrurile şi de a aborda lucrurile. În momentul în care ţi-a murit primul militar într-un teatru de operaţii, din momentul acela, filosofia întreagă a apărării şi a dezvoltării armatei tale se schimbă fundamental. Şi cred că asta arătăm în fiecare zi. Arătăm faptul că devenim o armată tot mai bine înzestrată, tot mai capabilă să răspundă oricărei tip de provocări, mai ales că suntem, cred eu, pilonul cel mai important al NATO pe flancul de Est şi principalul jucător la Marea Neagră în momentul de faţă", a afirmat Fifor. 

Ministrul Apărării a vorbit de necesitatea derulării programelor de înzestrare a armatei, subliniind că astfel de măsuri sunt necesare, în condiţiile în care "lumea fierbe" şi "oriunde te uiţi, există potenţiale focare de conflict". 

"Lumea fierbe în momentul acesta şi nu poţi să rămâi indiferent la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Oriunde te uiţi, există potenţiale focare de conflict şi Armata Română ca aliat în NATO şi ca partener strategic într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, desigur, trebuie să fie oricând gata să îşi îndeplinească misiunile pentru care este chemată", a adăugat Fifor. 

Șeful Statului Major a explicat modul în care noțiunea de război evoluează și cum un conflict poate să îmbrace o formă hibridă și nu doar pe cea clasică, a agresiunii armate.

”Apărarea costă și este o decizie pe care noi am înțeles-o de la nivelul decidentului politic, că trebuie să se întâmple, să putem răspunde oricărei amenințări. Nu este vorba numai despre instituția militară, noi suntem parte la sistemul de apărare și siguranță națională. Va fi tardiv, dacă se va întâmpla, să nu avem cu ce răspunde atunci când trebuie. Războiul modern înseamnă adaptare. Nu este nevoie astăzi să pleci cu tancul peste granița unui stat ca să îl destabilizezi. Toate programele de înzestrare vin să corecteze capabilitățile armatei” a spus Nicolae Ciucă.

”Nicio țară de pe flancul estic nu se poate apăra singură. Creșterea capabilității militare pe zona Mării Negre, activitățile care au vizat integrarea în NATO, scutul de la Deveselu, programele de instruire și pregătire, se înscriu în acest balans al măsurilor, încât să putem echilibra o situație a capabilităților în caz de nevoie” a explicat generalul Ciucă, referindu-se la potențiala amenințare venită din partea Rusiei.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close