Antena 3 CNN Actualitate De ce pierde România miliardele de euro de la UE. Controale proaste şi grupuri de interese

De ce pierde România miliardele de euro de la UE. Controale proaste şi grupuri de interese

De ce pierde România miliardele de euro de la UE. Controale proaste şi grupuri de interese
Sursa foto: Foto: visualphotos.com
10 Apr 2012   •   07:39
De cele mai multe ori, negocierile pentru atragerea de fonduri europene nu dau rezultatele scontate. Comisia Europeană a tot semnalat autorităţilor din România că există nereguli în achiziţiile publice şi că managementul de program nu este responsabil. România ratează şi acum miliarde de euro din cauza unor grupuri de interese şi a controalelor proaste, relatează Adevărul.

România are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 6,56% (la sfârşitul lunii martie), în creştere cu doar 0,26% faţă de luna precedentă şi cu aproape un procent faţă de ianuarie. Până la finalul acestui an, ţara noastră ar trebui să atingă o rată de absorbţie de 20 de procente.

Dacă nu va reuşi să acceseze fondurile până la finalul anului viitor, România riscă să piardă 30% din sumele alocate pentru intervalul 2007-2013. Potrivit planului de acţiune convenit de CE cu România, ţara noastră se confruntă cu cele mai mari probleme în privinţa controlului achiziţiilor publice.

„Auditul Comisiei Europene a descoperit slăbiciuni în detectarea şi prevenirea neregulilor ce apar în achiziţiile publice pe proiectele din fonduri europene. Prin urmare, Comisia a cerut acţiuni din partea autorităţilor române care trebuie finalizate până în iunie 2012", au declarat experţi ai Cabinetului comisarului european Johannes Hahn.


 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close