Antena 3 CNN Actualitate De ce se numeşte Bucureşti 9 (B9) summitul de la Varşovia

De ce se numeşte Bucureşti 9 (B9) summitul de la Varşovia

Summitul B9 de la Varşovia este o inițiativă lansată în 2015 de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței.

De ce se numeşte Bucureşti 9 (B9) summitul de la Varşovia
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   09:17

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015.

Formatul B9 și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic, se arată pe site-ul Preşedinţiei române.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică.

Pe 10 iunie 2022, Summitul București 9, s-a desfășurat la Palatul Cotroceni cu prezența celorlalți șefi de state din format precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare. 

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis participă, alături de Joe Biden şi Jens Stoltenberg, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia

 

 

 

×
Subiecte în articol: Bucureşti 9 B9 summit B9 Klaus Iohannis
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close